basis naar compleet

— woensdag 20 december 2023, 15:29 | 0 reacties, praat mee

Tooltip: Dit zijn ze: de tien beste tools van 2023

© Adobe Firefly / Nick Kivits

De lancering van ChatGPT, november 2022, zorgde voor een ongekende boom aan AI-tools. Daarvan bespraken we er bij Villamedia het afgelopen jaar een hoop van. In dit overzicht zetten we traditiegetrouw de beste tools van het jaar voor je op een rij. Laatste wijziging: 22 december 2023, 14:33

1. De allerbeste transcriptietool óóit!
Je moet bijna onder een steen geleefd hebben, wil je Good Tape dit jaar hebben gemist. Waar we vorig jaar nog (terecht) lyrisch waren over Video Indexer, is Good Tape nu heer en meester wat transcriberen betreft.

De Deense tool werkt razendsnel en zit zó logisch in elkaar, dat iedereen ermee uit de voeten kan. Dit is de vriend die je niet wil missen.

2. Nooit meer notuleren (bij je digitale vergaderingen)
Hoewel we inmiddels allemaal weer vaker naar kantoor gaan, gaat de videovergadering nooit meer helemaal weg. Een voordeel: bij zulke vergaderingen hoef je niet meer te notuleren. De tool Fireflies vat automatisch je digitale vergadering voor je samen.

3. Mini-tip: Delete die tweet(s)
Heb je er geen zin in dat je berichten op X nog tot in het einde der dagen door iedereen kunnen worden teruggevonden, dan is een tool die automatisch je oude posts verwijdert geen overbodige luxe. Redact is momenteel een van de weinige die ook echt werkt. Uitproberen? Surf naar redact.dev om hem te downloaden (voor Windows, Mac, iOS en Android).

4. Je journaal in een andere taal
Wil je een gerichte groep mensen aanspreken met je video’s (bijvoorbeeld een oproep aan immigranten of vluchtelingen), dan helpt het als je de taal van die doelgroep spreekt. De tool HeyGen laat je sinds enkele maanden automatisch video’s uit de ene taal omzetten in een andere taal. En, heel tof: hij past ook automatisch je mondbewegingen aan op de nieuwe taal.

5. Je hersenspinsels, maar dan gestructureerd
Dankzij AudioPen zou het opschrijven van hersenspinsels zomaar eens verleden tijd kunnen zijn. De tool laat je een voice memo opnemen, schrijft deze voor je uit en vat hem samen. AudioPen werkt in je browser, maar er is ook een app.

6. Mini-tip: Podcastmonteermagie
Wanneer twee hele toffe tools samenkomen, ontstaat er soms magie. Precies dat gebeurt er bij de samenwerking tussen Descript en Squadcast. De eerste laat je video en audio monteren, aan de hand van een automatisch geschreven transcript. De tweede was vooral handig om video-gesprekken op te nemen als podcast. Maar sámen laten Descript en Squadcast je razendsnel podcasts opnemen en heel rap monteren. Dat doe je door geschreven woorden, zinnen of alinea’s te bewerken. In deze Engelstalige video zie je hoe dat werkt.

7. Een voorleesstem in vijf minuten
Overtuigend stemmen klonen was lange tijd moeilijk. Wás inderdaad. Want ElevenLabs maakt het klonen van stemmen heel simpel. Upload een paar minuten aan audio van je eigen stem en binnen een paar minuten is je gekloonde stem klaar. Die kun je vervolgens inzetten om artikelen voor te lezen, of tekst in podcasts uit te spreken.

8. Een digitale markeerstift (die je sneller laat researchen)
Op internet heb je geen markeerstift. Althans, niet standaard. De tool Glasp verandert dat. De tool laat je stukken tekst op websites markeren en gemakkelijk kopiëren. Zo gaat researchen een stuk sneller.

9. Tijdelijke bereikbaarheid
Wanneer ik nieuwe tools uitprobeer en daarvoor een mailadres moet achterlaten, maak ik vaak gebruik van tijdelijke mailadressen. De gratis tool AnonAddy laat je snel zulke tijdelijke mailadressen aanmaken. De mailadressen zijn eigenlijk ‘forwarders’, die mails kunnen doorsturen naar je reguliere inbox. Krijg je teveel spam binnen op het aangemaakte adres? Dan zet je de forwarder met een paar klikken uit. En weg is de spam.

10. Begrijpelijk schrijven
Als journalisten proberen we onze verhalen zo begrijpelijk op te schrijven als mogelijk is. Toch schrijven we soms nog te moeilijk. Dat komt vaak door lange zinnen of de woorden die we kiezen. De tool Read Easy helpt je teksten geschikter te maken voor laaggeletterden.

Nóg meer toffe tools
Heb je de vorige edities van deze bewaarnieuwsbrief gemist? Hieronder vind je de links naar de overzichten met de beste tools van de afgelopen vijf jaar.
  • We trappen af met een hele sterke lijst: de tien beste tools van 2022.
  • Klik hier voor de tien beste tools van 2021.
  • De beste tools van 2020 vind je hier
  • En hier vind je het overzicht met de toptools van 2019.
  • Nog geen genoeg gehad? Bekijk dan ook de lijst met onze favoriete tools uit 2018.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.