training eu starters

— maandag 26 december 2022, 08:31 | 0 reacties, praat mee

Tooltip: De tien beste tools van 2022

© OpenAI DALL-E 2

Met de jaarwisseling voor de deur, trakteert redacteur Nick Kivits je (inmiddels traditiegetrouw) weer op een overzicht van de tien beste tools die hij het afgelopen jaar voor Villamedia besprak. Handig om te bewaren. Laatste wijziging: 27 december 2022, 10:25

1. Eindelijk écht fatsoenlijke automatische transcripties
De laatste jaren besprak ik meer dan een dozijn tools die interviewopnames omzetten naar geschreven tekst. Maar nog nooit was ik zo onder de indruk van zo’n tool als ik was van Video Indexer. Maar… heel logisch zit-ie niet in elkaar. In deze twee video’s laat ik je zien hoe Video Indexer werkt.

 

2. Gratis hulp bij het betere graafwerk
Voor het betere spitwerk is Google Pinpoint een hele welkome hulp. De tool laat je digitale bestanden én audiobestanden uploaden, en gaat op zoek naar verbanden tussen die bestanden. So nice, I had to talk about it twice (lees: ik wijdde dus twee video’s aan deze tool).

 

3. (nog een) Helpende hand bij het spitten
Wil je wél makkelijk een berg documenten doorzoeken, maar heb je geen zin om je gevoelige data onder te brengen bij Google? DocumentCloud is een erg goed alternatief voor Google Pinpoint.

4. Voorwerpen uit video’s gummen met behulp van kunstmatige intelligentie
Zo nu en dan leveren mijn tooltips ook boze reacties op. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen ik de tool Runway liet zien. Want kunstmatige intelligentie gebruiken om voorwerpen weg te gummen uit video’s, ‘dat moeten we toch niet willen’. Terwijl er in de praktijk best nuttige use cases voor te bedenken zijn. In de video hieronder laat ik je daar wat voorbeelden van zien.

5. Een handleiding in een handomdraai
Nieuwe collega’s op de redactie hebben nogal wat systemen die ze moeten leren kennen. Een goede handleiding helpt ze daarbij op weg. Met Scribe zet je zo’n handleiding razendsnel in elkaar.

6. Zo vertaal je YouTube-video’s die je eigenlijk niet verstaat
Kom je op YouTube een video tegen in een taal die je niet kent, dan is er een handig trucje om te ontdekken waar de video over gaat. Door de automatische transcriptie van de video op te roepen en die door een vertaalmachine te halen, kun je snel oordelen of de video nuttig is voor je onderzoek.

7. Data schrapen, maar dan makkelijker
Wil je een hoop data in één keer downloaden van een website, dan is een scraper je beste vriend. Te ingewikkeld? Met de Google Chrome-plugin SimpleScraper kan vrijwel iedereen uit de voeten.

8. Tekst uit video’s kopiëren, met één muisklik
Met optical character recognition (OCR) kun je leuke dingen doen. Zoals: automatisch stukken tekst die in een video voorbij komen uit die video kopiëren. De (deels) gratis tool Selectext doet het voor je. Met niet meer dan een één muisklik.

9. Geef meer achtergrondinformatie met je eigen wiki
Wil je een hoop achtergrondinformatie met je publiek delen, dan kan een wiki uitkomst bieden. Zeker als je die informatie regelmatig wil kunnen updaten en dat updaten in teamverband wil doen. De tool You need a wiki maakt het je makkelijk.

10. Even geen mailtjes
Gék kun je ervan worden, die eindeloze stroom aan mails. Zeker als je je even goed wil kunnen concentreren. Met Inbox Pause zet je je mailbox tijdelijk op pauze: de tool houdt binnenkomende mailtjes tegen en laat ze pas door op het door jou ingestelde moment.

Nóg meer toffe tools
Heb je de vorige edities van deze bewaarnieuwsbrief gemist? Hieronder vind je de links naar de overzichten met de beste tools van de afgelopen drie jaren.
  • Klik hier voor de tien beste tools van 2021.
  • De beste tools van 2020 vind je hier
  • En hier vind je het overzicht met de toptools van 2019.
  • Nog geen genoeg gehad? Bekijk dan ook de lijst met onze favoriete tools uit 2018.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.