training eu starters

— woensdag 31 augustus 2022, 12:11 | 0 reacties, praat mee

Ton F. van Dijk hekelt afhandeling Woo-verzoek gemeente Amsterdam als journalistje pesten

Een deel uit de vrijgegeven documenten beslaan WhatsApp-gesprekken van medewerkers over een ander informatieverzoek van Van Dijk. Grote delen zijn vanwege 'buiten rijkweidte' (sic) weggelakt.

Journalist Ton F. van Dijk is geïrriteerd over de afhandeling van een Woo-verzoek door de gemeente Amsterdam. Hij noemt het 'journalistje pesten' dat alle opgevraagde informatie op hetzelfde moment ook integraal op internet werd gezet, via het Amsterdamse Raadsinformatiesysteem. Laatste wijziging: 1 september 2022, 10:12

In de zogeheten Rijksbrede instructie voor het behandelen van Woo-verzoeken [.[pdf] wordt gesproken over een termijn van maximaal vijf werkdagen om informatie te publiceren. De gemeente lijkt daarmee deze richtlijn te volgen, zij het stipt op tijd.

‘Fundamenteel probleem’
Alleen als opgevraagde informatie over de aanvrager zelf gaat - en direct aan hen is verstrekt - maken instanties opgevraagde documenten niet openbaar. Van Dijk noemt dat dan een fundamenteel probleem met de Woo, als alle in het kader van onderzoek opgevraagde stukken “via de dagmail” onder alle journalisten worden verspreid.

De Woo vervangt sinds mei dit jaar de Wob. Een evaluatie is voorzien voor vijf jaar na inwerkingtreding van de wet. Het komt daarmee pas op zijn vroegst in 2027 op de agenda van de Tweede Kamer.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.