— woensdag 14 februari 2018, 14:46 | 0 reacties, praat mee

TMG moet artikelen over oud-advocaat Holleeder rectificeren

ANP / Bart Maat

De Telegraaf en Metro hadden Stijn Franken, de inmiddels oud-advocaat van Willem Holleeder, in hun artikelen niet 'de postbode van de penoze' mogen noemen. Beide kranten moeten de uitspraak rectificeren. Laatste wijziging: 14 februari 2018, 15:54

Daarnaast moeten de uitgever en misdaadjournalist John van den Heuvel Franken ten minste 10.000 euro schadevergoeding betalen. Over eventuele materiële schade die de advocaat door de negatieve publiciteit heeft opgelopen moet nog een afzonderlijk proces volgen.

Informele briefjes
Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaalt. Metro en De Telegraaf beschuldigden Franken er vorig jaar van dat hij brieven voor Holleeder de gevangenis binnengesmokkeld zou hebben. Na onderzoek bleek echter dat de informele briefjes van een vriendin van Holleeder per ongeluk in een enveloppe met zakelijke stukken van Franken terecht waren gekomen.

De Amsterdamse Orde van Advocaten stelde destijds al dat het ging om een oude kwestie, die ten tijde van publicatie al was afgehandeld. Ook aanvullend onderzoek van de Orde bleek opnieuw dat Franken niets te verwijten viel.

Volgens de rechtbank heeft misdaadverslaggever Van den Heuvel onvoldoende wederhoor gepleegd, schrijft NU.nl. Daarnaast zou de journalist onvoldoende bewijs hebben gehad om zijn beschuldigingen hard te maken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.