website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

TMG moet artikelen over oud-advocaat Holleeder rectificeren

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 14 februari 2018, 14:46

ANP / Bart Maat

ANP / Bart Maat

Nieuws De Telegraaf en Metro hadden Stijn Franken, de inmiddels oud-advocaat van Willem Holleeder, in hun artikelen niet 'de postbode van de penoze' mogen noemen. Beide kranten moeten de uitspraak rectificeren.

Daarnaast moeten de uitgever en misdaadjournalist John van den Heuvel Franken ten minste 10.000 euro schadevergoeding betalen. Over eventuele materiële schade die de advocaat door de negatieve publiciteit heeft opgelopen moet nog een afzonderlijk proces volgen.

Informele briefjes
Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaalt. Metro en De Telegraaf beschuldigden Franken er vorig jaar van dat hij brieven voor Holleeder de gevangenis binnengesmokkeld zou hebben. Na onderzoek bleek echter dat de informele briefjes van een vriendin van Holleeder per ongeluk in een enveloppe met zakelijke stukken van Franken terecht waren gekomen.

De Amsterdamse Orde van Advocaten stelde destijds al dat het ging om een oude kwestie, die ten tijde van publicatie al was afgehandeld. Ook aanvullend onderzoek van de Orde bleek opnieuw dat Franken niets te verwijten viel.

Volgens de rechtbank heeft misdaadverslaggever Van den Heuvel onvoldoende wederhoor gepleegd, schrijft NU.nl. Daarnaast zou de journalist onvoldoende bewijs hebben gehad om zijn beschuldigingen hard te maken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.