Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 4 augustus 2023, 18:08 | 0 reacties, praat mee

TikTok past beleid aan om aan EU-eisen te voldoen: optie om ‘For You’-functie uit te zetten

© Jaap Arriens/NurPhoto/Shutterstock

TikTok gaat wijzigingen doorvoeren om te voldoen aan strenge nieuwe regels van de Europese Unie. Europese gebruikers krijgen voortaan de mogelijkheid om geen, volgens critici verslavende, gepersonaliseerde video's meer toegestuurd te krijgen. Laatste wijziging: 4 augustus 2023, 18:16

TikTok kondigde vrijdag aan dat het gebruikers in Europa voortaan in staat zal stellen de ‘For You’-functie uit te schakelen, die ervoor zorgt dat mensen video’s kunnen bekijken op basis van hun persoonlijke interesses. Zij krijgen in plaats daarvan video’s te zien die wereldwijd of in eigen land populair zijn. Ook kondigde TikTok aan dat het voor Europese gebruikers voortaan makkelijker wordt om illegale inhoud te melden. Gebruikers in Europa tot 17 jaar krijgen bovendien voortaan geen advertenties meer te zien.

De nieuwe EU-wetgeving moet de privacy van gebruikers beter waarborgen en een betere bescherming bieden tegen desinformatie, reclame en schadelijke content. Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) had het Chinese bedrijf tot september de tijd gegeven om het beleid aan te passen. Hij maande TikTok vorige maand meer haast te maken.

Meer dan een miljard Tiktokkers
Dankzij door kunstmatige intelligentie aangedreven algoritmes is TikTok erg populair onder jongeren en heeft het inmiddels meer dan een miljard gebruikers. In Europa wordt TikTok argwanend bekeken omdat de app eigendom is van ByteDance, een Chinees bedrijf. Bytedance heeft altijd volgehouden dat het niet onder toezicht van de machthebbers in Peking staat.

Ook bedrijven als Amazon, Apple, Google, X (het voormalige Twitter) en Wikipedia moeten uiterlijk september aan de regels van de Europese Digital Services Act (DSA) voldoen.

Bekijk meer van

TikTok

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.