de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— vrijdag 18 december 2015, 15:07 | 0 reacties, praat mee

Tijdelijke afluisterwet gaat ook gelden voor journalisten

Martin Bureau / AFP

De tijdelijke Wiv-regeling die per 1 januari 2016 wordt ingevoerd in verband met het afluisteren van advocaten blijkt ook voor journalisten te gelden. Dat blijkt uit een brief van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer.

Bij een consultatieronde rond het wetsvoorstel in september stuitte de nieuwe afluisterwet op veel bezwaar. In de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden de bevoegdheden van de algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD fors uitgebreid. Afluistermogelijkheden worden uitgebreid en kabelgebonden (internet)verkeer mag worden afgetapt. De NVJ gaf toen al aan dat het het vertrouwen tussen potentiële bronnen en journalisten ondergraaft. Ook de Kamer had twijfels en wilde onafhankelijke toetsing bij het tappen van advocaten.

Plasterk meldt de Kamer nu in de ‘Tijdelijke regeling onafhankelijke toetsing bijzondere bevoegdheden Wiv 2002 jegens advocaten en journalisten’ dat, ‘in afwachting van definitieve wetgeving, kan worden volstaan met gepubliceerd beleid over de wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de bedoelde wettelijke bevoegdheden. Er “wordt een tijdelijke onafhankelijke toetsingscommissie ingesteld. De toetsingscommissie heeft tot taak om advies uit te brengen over de uitoefening van bijzondere bevoegdheden jegens advocaten of journalisten. Indien de toetsingscommissie negatief adviseert, zullen wij geen toestemming verlenen voor de uitoefening van de bijzondere bevoegdheid.”

Otto Volgenant van Boekx Advocaten zegt hierover, mede namens de NVJ: “In het verleden is de AIVD in de fout gegaan door allerlei opsporingsmiddelen in te zetten om bronnen van De Telegraaf te achterhalen, zonder zich om de bijzondere positie van journalisten te bekommeren. Nederland is daarvoor in 2012 stevig op de vingers getikt door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Het wachten is al jaren op een goede wettelijke regeling voor journalistieke bronbescherming. Er zijn momenteel twee wetsvoorstellen in behandeling. Daarin is de rechtbank Den Haag aangewezen voor toetsing van een doorbreking van het brongeheim. In deze tijdelijke regeling wordt dat nu neergelegd bij de voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), Harm Brouwer. Het EHRM heeft een duidelijke voorkeur voor onafhankelijke toetsing door de rechter. De NVJ deelt die voorkeur. De regeling die per 1 januari 2016 wordt ingevoerd is een tijdelijke regeling. Het moet niet de opmaat worden voor het loslaten van de eerder voorgestelde toetsing door de rechtbank.”

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.