data als kans

— vrijdag 1 april 2022, 16:45 | 0 reacties, praat mee

Tientallen artiesten slecht of niet betaald na optredens in NPO-programma’s

Een optreden van Diggie Dex en Guus Meeuwis tijdens de gezamenlijke televisie-uitzending van diverse omroepen. Foto ter illustratie - © Jeroen Jumelet / ANP

BAM! Popauteurs, de beroepsvereniging voor Nederlandse artiesten, heeft binnen een etmaal al "vele tientallen" meldingen ontvangen van artiesten die zeggen niet of slecht betaald te zijn na optredens in radio- en televisieprogramma's van de NPO. Dat laat voorzitter Arriën Mollema vrijdag weten. Laatste wijziging: 1 april 2022, 16:46

BAM! wil graag in beeld krijgen hoeveel artiesten een “eerlijke vergoeding” mislopen als zij optreden in radio- en televisieprogramma’s van de NPO. Daarom heeft de organisatie een meldpunt in het leven geroepen waar artiesten anoniem hun ervaringen en klachten kunnen delen. De website, www.meldpuntnpo.nl, ging donderdag online.

Het grote animo voor het meldpunt verrast ook BAM!, erkent Mollema. “Vaak durven artiesten niets te zeggen, uit angst niet meer teruggevraagd te worden”, stelt hij. Volgens BAM! “dient ook de NPO zich te houden aan de Fair Practice Code, waarin overeengekomen is dat artiesten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk”. Van artiesten hoort BAM! dat de publieke omroep zich in de praktijk niet altijd aan de code houdt. “En dat terwijl artiesten veel investeren in hun optredens. Ze maken reiskosten, repetitie-uren, huren technici en bandleden in, en dat (vaak) allemaal uit eigen zak.”

De beroepsvereniging is in gesprek met de NPO. Een woordvoerder van de NPO liet donderdagavond weten dat omroepen zelf moeten beoordelen wat een “redelijke vergoeding” is voor een artiest die optreedt in een programma. “Wat redelijk is, hangt af van de omstandigheden van het geval en is ter beoordeling aan de betreffende omroep”, aldus de zegsman.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.