NVJ compleet lid

— woensdag 22 april 2020, 16:37 | 0 reacties, praat mee

Tien jaar strijden tegen misstanden over zzp’ers

Tien jaar strijden tegen misstanden over zzp’ers

Voormalig journalist Pierre Spaninks groeide de afgelopen jaren uit tot autoriteit op het gebied van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Nu de 65-jarige Spaninks tegen zijn pensioen aan hikt, bundelt hij een selectie van de honderden artikelen die hij de afgelopen tien jaar over het onderwerp schreef. Laatste wijziging: 23 april 2020, 08:32

In zijn boek Een zelfstandig geluid wordt vooral duidelijk hoe lang de politiek de zzp’er eigenlijk al op de korrel neemt. In het eerste hoofdstuk omschrijft Spaninks hoe hij in 2010 als voorzitter van de FreeLancers Associatie (inmiddels onderdeel van de Auteursbond) vier veronderstellingen rondom zzp’ers weerlegde in een paper voor de Sociaal-Economische Raad.

Die veronderstellingen – zzp’ers verrichten altijd werk dat ook in loondienst wordt gedaan, zzp’ers verhuren alleen arbeidskracht, werknemers die zelfstandige worden ondermijnen het sociale stelsel en belangen van zzp’ers kunnen afdoende behartigd worden door werkgevers- en werknemersorganisaties – zijn ook nu nog steeds zichtbaar in het publieke debat.

Ook op beleidsgebied rondom de zelfstandige zonder personeel is er de afgelopen tien jaar weinig veranderd. In een van de eerste hoofdstukken schrijft Spaninks, zelf ook zzp’er, al over plannen om de zelfstandigenaftrek terug te brengen en over het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Twee plannen die anno 2020 pas werkelijkheid zijn geworden.

Spaninks laat met zijn boek zien dat opkomen voor de zzp’er iets is van de lange adem. Voor de huidige en toekomstige zelfstandige zonder personeel zal het een gemis zijn dat zonder zijn kritische blik te moeten doen.

Pierre Spaninks – Een zelfstandig geluid
Uitgeverij Elikser
€ 19,90 euro
ISBN: 987 94 6365 222 3

Bekijk meer van

Pierre Spaninks

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.