— vrijdag 2 juli 2010, 12:15 | 6 reacties, praat mee

The Times achter slot en grendel

Vanaf vandaag zijn artikelen op de sites van The Times en de Sunday Times alleen nog maar tegen betaling beschikbaar. De betaalmuur van eigenaar Rupert Murdoch was al eerder aangekondigd. Lezers die geen printabonnement hebben krijgen voor 1 pond een toegangspas die één dag geldig is. Voor een week moet twee pond worden afgerekend. Er is nu wel een introductieabonnement waarbij je voor 1 pond 30 dagen toegang hebt tot de site. In aanloop naar deze dag introduceerde the Times eind juni al een verplichte registratie. Dat leidde tot een halvering van de bezoekcijfers. Uitgevers kijken dan ook belangstellend uit of dit verdienmodel gaat werken. De verwachting is dat Murdoch’s tabloids News of the World en The Sun ook binnenkort achter een betaalmuur komen te staan. Meer bij The Guardian Laatste wijziging: 5 juli 2010, 11:03

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Paul Disco, 2 juli 2010, 21:17

Goed, mooi en fraai: lef en durf in de journalistiek.
Maar ik denk niet dat ik nu -bijvoorbeeld- 1 pond (€1,10) ga betalen voor het artikel ‘Dazzling Dutch send Brazil crashing out’. Drie uur na de wedstrijd zijn er 4.300 gratis Googleresultaten voor Nederland-Brazilië. Ik denk niet dat het merk The Times zoveel waarde toevoegt dat mensen daar hun portemonnee voor trekken. En, zou het wel de moeite waard zijn, dan is er maar 1 merk nodig dat die ene pond betaalt om het artikel in eigen woorden onbeperkt beschikbaar te stellen.
Het lijkt mij een volkomen onverdedigbare strategie. Al snap ik Rupert Murdoch goed. Maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

Sent Wierda, freelancejournalist, 3 juli 2010, 15:51

@ Paul Disco. Het gaat niet om 1 pond betalen voor 1 artikel. Het gaat om 1 pond (= 1,50 euro) betalen voor 24 uur toegang tot de krant. Dat is een koopje! En 2 pond voor een hele week: dat is bijna gratis!

Paul Disco, 3 juli 2010, 19:45

@Sent Wierda.
Hmm, een pond is wel heel lang geleden €1,50 geweest (2007). Maar goed, we zullen zien wie er gelijk heeft, ik ben geen ziener.

Overigens snap ik dat het gaat om 24 uur toegang. Leuk, behalve als je op de site komt vanwege 1 artikel. Dan denk ik niet dat burgers hun portemonnee trekken. Daarbij speelt ook nog een oude marketingwet: mensen willen geen boor, maar een gat in de muur. Toegang tot digitale The Times informatie lijkt mij niet genoeg waarde toevoegen aan een grote groep.

Maar een ding is zeker: Murdoch weet nu al of het experiment geslaagd is. De waarde blijkt namelijk bij gebruik. Gebruikers kennen de waarde (tot 2 juli), de conversie moet in volle gang zijn. Ofwel gebruikers zoeken elders hun heil, dat denk ik.

Ik denk niet dat The Times, geen enkele krant, nu genoeg waarde toevoegt. En als, als, als dat wel zo is, dan neemt iemand een abonnement, tikt het nieuws in eigen woorden over (okee, geautomatiseerd via een api) en stelt het beschikbaar. Een investering in content van 52x2=108 pond. Dat is ook bijna gratis, maar dan met directe verdienmogelijkheden.

Nog een kleine vraag, Sent: wat staat er nou in dat artikel ‘Dazzling Dutch send Brazil crashing out’?

(Eur/GBP - bron: http://www.marketoracle.co.uk/images/2009/Jan/gbp-eur-8.gif)

Paul Disco, 3 juli 2010, 19:47

104 pond, sorry ;-)

Sent Wierda, freelancejournalist, 5 juli 2010, 10:22

@ Paul Disco. Ik loop niet drie jaar achter. Op de website van The Times staat dat de kosten zijn: 1 pond of 1,50 euro.
Het model dat nu door The Times is ingevoerd wordt al langere tijd door andere kranten toegepast. Negatieve geluiden heb ik er nog niet over gehoord.

Paul Disco, 5 juli 2010, 16:06

@Sent Wierda. Je hebt helemaal gelijk. Een dag toegang kost 1 pond, 1,50 euro of 2 dollar. Ik had even moeten doorklikken. Globaal omgerekend naar onze munteenheid dus: €1,20, €1,50 of €1,60. Goed om te weten!

Verder, we gaan het volgen. ;-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.