festival journalistiek nvj 2022

— maandag 24 januari 2022, 14:54 | 0 reacties, praat mee

Geweld in Mexico: derde journalist dit jaar vermoord

Lourdes Maldonado López hier links op de foto met mobiel afgelopen vrijdag tijdens de herdenking van de vermoorde freelance fotograaf Margarito Martinez - © Alejandro Tamayo

In Mexico is zondag opnieuw een journalist doodgeschoten. Ze is de derde journalist die deze maand in Mexico werd vermoord - en de tweede in Tijuana een week tijd. Laatste wijziging: 24 januari 2022, 14:55

Lourdes Maldonado López werd gisteren in de Noord-Mexicaanse grensstad Tijuana dood aangetroffen in haar auto. Ze had eerder gezegd dat ze voor haar leven vreesde.

Ze was in het nieuws geweest na een arbeidsconflict met Jaime Bonilla. Bonilla is een partijgenoot van de president en was korte tijd gouverneur van de staat Baja California. Maldonado zegt dat ze door zijn mediabedrijf ten onrechte was ontslagen en eiste schadevergoeding. Onlangs meldde ze dat ze na negen jaar procederen in het gelijk was gesteld.

Of haar dood verband houdt met dit conflict, is niet duidelijk. Mar ze zou wel onder politiebescherming hebben gestaan, meldt Article 19, een ngo die zich richt op de bescherming van de rechten van de mens en met name op de vrijheid van meningsuiting en openbaarheid van bestuur.

De moord vond plaats zes dagen nadat fotojournalist Margarito Martínez voor zijn huis in Tijuana werd doodgeschoten. Hij deed voor een lokaal nieuwsplatform verslag van de zware misdaad in de regio. Bij een herdenking afgelopen vrijdag was Maldonado López ook aanwezig.

Twee weken geleden werd journalist José Luis Gamboa Arenas dood aangetroffen met steekwonden in de oostelijke stad Veracruz. Als redacteur bij de nieuwswebsites Inforegio en La Notícia schreef hij vaak artikelen over georganiseerde misdaad en geweld. Meer bij de BBC / NOS

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.