de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— maandag 21 december 2009, 14:35 | 21 reacties, praat mee

‘Terughoudend berichten over ruimingen’

UPDATE De ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) vragen de media op met enige terughoudendheid te berichten over de ruiming van 40.000 geiten in verband met de Q-koorts. Ook wordt een eenmalig mediabezoek geregeld aan een bedrijf waar geruimd wordt. Daar mag dan 1 cameraploeg opnamen maken. Dat staat in een brief aan Arendo Joustra, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren die de ministers zondag verstuurd hebben. De bewindsvrouw doet haar verzoek nadat verscheidene geitenhouders haar en het ministerie van LNV hadden gevraagd haar invloed aan te wenden om media te weren van het bedrijf en uit de omgeving.

Voor de geitenhouders is het ‘‘ingrijpend en aangrijpend’ om te zien hoe een deel van hun dieren wordt geruimd, aldus Verburg die er tegelijk op wijst dat zij heel goed beseft dat de media verslag doen van de maatregelen die worden genomen om de Q-koorts te bestrijden.

De NVJ is van mening dat “verslag van de ruimingen zich niet laat beperken tot een eenmalig en enkelvoudig camerabezoek aan één van de besmette bedrijven.” De beroepsorganisatie adviseert haar leden om “zelf een afweging te maken op welke wijze verslag zal worden gedaan van de ruimingen en verwacht dat het ministerie de media hierbij niet zal hinderen”.

Het hele persbericht:

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Brief aan Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren

Geachte heer Joustra,

Helaas hebben wij verregaande maatregelen moeten treffen om de Q-koorts te bestrijden. En uiteraard doen de media daar - in woord en beeld - verslag van.

Een van de leidende principes in de bestrijding van de Q-koorts is openheid. Dit betekent dat wij tegemoet willen komen aan de wens beelden te mogen maken van de ruimingen op geitenbedrijven. Even belangrijk echter, vinden wij de positie van de geitenhouders. Het zien ruimen van een deel van hun dieren is een ingrijpende en aangrijpende gebeurtenis. Diverse geitenhouders hebben ons dan ook gevraagd onze invloed aan te wenden om de media van het bedrijf en uit de omgeving te weren, wanneer er geruimd wordt . Dit verzoek van de geitenhouders geleiden wij graag aan u door. En hoewel we de media natuurlijk in geen enkel opzicht in hun vrijheid willen beknotten of willen sturen, zouden ook wij het zeer op prijs stellen indien u uw collega’s wilt vragen terughoudendheid te betrachten, omwille van de privacy en de gevoelens van de geitenhouder.

Om toch tegemoet te komen aan de informatiebehoefte, organiseren wij maandag 21 december eenmalig een mediabezoek aan een te ruimen bedrijf. De Voedsel en Waren Autoriteit zal voor dit bezoek het bezoekersverbod, dat vanaf nu op besmette bedrijven geldt opheffen, opdat één cameraploeg in de stal opnames kan maken, die vallen onder het u bekende poolregime. Buiten deze opnames kunnen de media het ruimen vanaf de openbare weg volgen.

Met vriendelijke groeten,


De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Bekijk meer van

Praat mee

21 reacties

Maarten, 21 december 2009, 13:26

De motivatie: “Het zien ruimen van een deel van hun dieren is een ingrijpende en aangrijpende gebeurtenis.”

Als dat een reden is om terughoudendheid te betrachten, dan kan ik nog wel wat voorbeelden bedenken waar de media zich vooral afstandig moeten houden.

Daarnaast kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat ook het risico op imagoschade voor de branch hierbij een rol speelt.

Het slachten dieren, iets dat dagelijks ontelbaar vaak voorkomt, is tenslotte iets dat zowieso zelden in de openbaarheid wordt getoond, mensen willen het liever niet weten.

Andre, 21 december 2009, 14:09

De regering probeert haar leugens te verbergen. Ze heeft beloofd geen gezonde dieren meer te ruimen. Maar omdat bioindustrie nu eenmaal lekker geld in het laatje brengt (even naar de kiloknaller) is het belangrijker dieren wel als product te blijven fokken. Dit is een risicovolle onderneming en de risico’s zijn totaal niet goed ingeschat door het kabinet, noch is er juiste informatie over de risico’s van Qkoorts gegeven, toen het al te laat was. We glijden dus af naar het niveau van China en Noord-Korea, het volk domhouden!

Marjan, 21 december 2009, 15:28

Gaat inderdaad alleen maar om imagoschade! Mensen moesten toch eens een afkeer krijgen van producten uit de bio-industrie.
Dieren is geld, dus journalisten en fotojournalisten ga vooral door met verslaglegging!

Bella, 21 december 2009, 17:55

Dit is zo koud, wreed. Net zoals die mohammedanen die hun geiten en schapen op een wrede en respectloze wijze afslachten (en dat nog “vieren” noemen ook) is dit een afgrijselijke manier van lijden, waarbij de andere geiten moeten meelijden en zien hoe hun soortgenoten een afschuwelijke dood tegemoet gaan. Respectloos!! Dit had NIET gehoeven. Weg met Balkenende en consorten!!

Richard, 21 december 2009, 18:00

`Leuke` woordspeling: angsthazenpolitiek als je je eigen beleid niet goed kan verantwoorden!
Ben de aantal keren kwijt dat de aanstelling van minister Klink en zijn adviseurs een grote deceptie is!

Bob A. Schelfhout Aubertijn, 21 december 2009, 18:54

“Hoe duidelijk ook beloofd was in het verleden dat er nooit meer ruimingen zouden plaatsvinden van gezonde dieren, het kabinet heeft het er opnieuw op laten aankomen.”

Hoe deze regering van farizeërs zichzelf nog met droge ogen in de spiegel durft aan te kijken is mij een raadsel.

loek, 21 december 2009, 19:18

En hoewel we de media natuurlijk in geen enkel opzicht in hun vrijheid willen beknotten of willen sturen, zouden ook wij het zeer op prijs stellen indien u uw collega’s wilt vragen terughoudendheid te betrachten==dit heet geen sturen, dit is remmen.

Yuri Leks, 21 december 2009, 19:31

De staat moet eens ophouden te willen dicteren hoe journalisten berichten. Pas kregen we bij de lokale omroep een persbericht van de GGD over de intenting van kinderen met het vriendelijke verzoek om niet alleen afbeelding van huilende kinderen te plaatsen. De staat moet zich eens realiseren dat journalisten zelf bepalen wat nieuws is, en dat kan wel eens tegen de belangen van de staat ingaan.

Bronco, 21 december 2009, 19:40

Wij mensen zijn wel weer eens goed BEZIG!.Inplaats van dat inzien dat we EEN onderdeel zijn van de natuur(een van de radertjes)gaan we er me om of dat we er BOVEN STAAN.Het ruimen is er gevolg van.Lang(?)leve de BIO Industrie.

arko S., 21 december 2009, 19:54

@ Yuri Leks 19:31
Ben twee keer met dochterlief naar de RAI geweest voor de vaccinatie. Beide keren rust alom, oa door prima organisatie.
Wat zie ik de dagen erna terug voorpagina’s en nieuws? u raadt het al, krijsende kinderen.
Kent u die mop van die brandweerman die zegt:“Das een goeie krant hoor, maar wat er laatst instond over de brandweer, klopte van geen kant.”
Om kort te gaan: doe niet TE stoer over uw onafhankelijke positie. Uiteindelijk schrijft u wat uw lezer wenst te lezen.

Allard, 21 december 2009, 20:06

Ach als iedereen nog steeds blijft kiezen voor het goedkope vlees en aanverwante artikelen, is het volgens mij nog steeds zo dat de meeste mensen dit allemaal prima vinden.!ANDERS ZOU MEN TOCH WEL IETS ANDERS KOPEN???!!!

Yuri Leks, 21 december 2009, 20:12

Aan arko S. Als ik als lezer zou mogen kiezen wie bepaalt wat er geschreven wordt, dan zou ik eerder voor de pers kiezen dan door de overheid. De pers heeft alleen maar tot doel nieuws te brengen. De overheid heeft bij het brengen van nieuws een bijbedoeling. Ik wil niet zeggen dat wij van de pers het altijd goed doen, maar we hebben niet een (verborgen) agenda die de overheid vaak wel heeft.

Des Duivels, 21 december 2009, 20:33

Yuri Leks, ‘wij van de pers’ hebben wel degelijk een agenda: het verkopen van nieuws, en het blijven verkopen van nieuws.
als je nieuws niet gelezen word, schrijf je iets wat wel gelezen word. bijvoorbeeld over krijsende kinderen in de Rai, of emotionele geitenschlachtingen. Zoniet, sta jij volgende week wel op straat met je leuke verhaaltjes.

Frank, 21 december 2009, 20:43

Begrijpelijk dat de CDA-minister dit niet leuk vindt. Er komen verkiezingen aan en het steeds minder mensen pikken de bioindustrie en het CDA-beleid niet. Als de CDA-minister eens eerder had opgetreden had zij dit leed bij haar eigen stemvee kunnen voorkomen. Natuurlijk is de doofpot op zijn plaats. Ik kan alleen maar oproepen aan de media om zoveel mogelijk te publiceren en de gevolgen van het CDA-beleid te tonen. Journalisten van Nederland zet hem op!

denhaag24, 21 december 2009, 21:11

Een verzoek tot terughoudenheid is aan jullie verkeerd besteed zo te lezen. Liever gaan jullie dag en nacht met telelenzen in de bosjes liggen om toch maar de waarheid boven tafel te krijgen. Een waarheid die overigens door niemand ontkend wordt alleen maar svp een beetje terughoudenheid. Als jullie politie waren geweest had ik gezegd “ga toch echte boeven vangen”

Frank Croonenberg, 21 december 2009, 21:14

Het gaat me steeds meer tegenstaan hoe in dit land met dieren omgegaan wordt. Onder het mom van “preventie” worden dieren het slachtoffer van economische maatregelen. Bijna niemand die de ministers Klink en Verburg gelooft. De tijd dat de overheid en dit kabinet nog serieus genomen wordt is al lang voorbij. Het is alleen jammer dat ze het zelf maar niet willen inzien.

Joep, 21 december 2009, 21:26

Had voorkomen kunnen worden. Wordt duchtig tijd dat die twee opstappen.

Ad, 21 december 2009, 22:08

Het vermoorden van gezonde geiten is pervers. Het feit dat men dit eufemistisch ‘ruimen’ blijft noemen is op het obscene af. Dat Verburg dit als boerendochter voor haar rekening durft te nemen is misdadig. Ze kon op mijn vertrouwen rekenen, maar dat is ze nu echt kwijt. Schaam je, Gerda!

Marc, 22 december 2009, 08:11

Ik krijg jeuk op plaatsen waar je helemaal geen jeuk wil van dit soort censuur. Mensen vooraf kennis onthouden omdat het voor de betrokken een bepaalde impact heeft als reden aandragen raakt kant nog wal. De media staan er dagelijks voor meer dan 50% vol mee. Beter een dode motorrijder onder de vangrail in beeld dat een “geruimd” schaap.

Behhh, 22 december 2009, 08:47

Een bezoekersverbod is makkelijk genoeg te omzijlen. Laat de boer zelf filmen. Hang van te voren camera’s op. Kunnen/mogen ze niets tegen doen.

Hans Vego, 22 december 2009, 18:55

Dacht het niet. Kijkt u maar op mijn weblog.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.