— donderdag 31 oktober 2019, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Terug naar het freelancen, voor meer afwisseling

Natuurlijk, zo’n dienstverband heeft zo zijn fijne kanten. Zeker wat betreft het feit dat er iedere maand een vast inkomen op je rekening gestort wordt. Maar toch koos Ana Karadarevic ervoor sinds begin deze maand weer te gaan freelancen. Wéér inderdaad, want van 2009 tot 2015 werkte ze ook al als zelfstandige. “Dat ging eigenlijk best goed”, zegt ze. “Maar op een gegeven moment kwam er een baan op mijn pad die te mooi was om te laten liggen.”

De baan in kwestie was er een als redacteur bij Skipr en groeide later als coördinator en eindredacteur bij Skipr en Zorgvisie, twee vakmedia voor zorgprofessionals. Bijna vijf jaar lang werkte Karadarevic op kantoor bij uitgever Springer Media in Houten. “Het was een mooie kans om door te groeien. Maar na vijf jaar kreeg ik het gevoel dat ik daar niet meer verder kan groeien. Ik ben zo iemand die na een tijdje hetzelfde doen zichzelf afvraagt: ‘Oké, en nu?’”

Karadarevic kwam tot de conclusie dat ze meer afwisseling nodig had. “En dat is lastig in een vaste baan.” Ook de vrijheid die het freelancen haar bood mistte ze. “Een vaste baan zoals ik bij Springer Media had was ook nooit mijn doel als journalist. Het was een kans die op mijn pad kwam en die heb ik genomen. Ik bekeek die baan eigenlijk ook vanuit het ondernemerschap.”

Gemengde praktijk
Wat afwisseling betreft is Karadarevic goed op weg. Zo is ze bestuurslid van de sectie Tijdschriften van de NVJ, journalistlid van de Raad voor de Journalistiek en heeft ze een gemengde praktijk: journalistiek bedrijven en yogalessen geven. De combinatie van die twee zoekt ze niet op. “Er zijn genoeg media die over yoga schrijven, maar er zijn ook al heel veel journalisten die dat doen. Ik richt me liever in de breedte op schrijven over de zorg, wat ik ook al jaren doe.”

Op dit moment haalt Karadarevic ongeveer de helft van haar inkomen uit haar journalistieke werk. Als opnieuw startend ondernemer moet haar praktijk weer een beetje opbloeien. In de tussentijd probeert ze ook nog op te starten als dagvoorzitter. “Ik merk wel dat de journalistiek voorrang krijgt. Als er een mooie klus voorbij komt die botst met mijn yogalessen, dan gaat het journalistieke werk voor. Dat is en blijft toch mijn grote liefde.”

Bekijk meer van

Ana Karadarevic

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.