mgm nvj maart

— donderdag 5 november 2009, 08:51 | 1 reactie, praat mee

Ter Horst geeft meer details AIVD-zaak

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft in een brief aan de Tweede Kamer nadere informatie verstrekt over het onderzoek naar een medewerkster van de inlichtendienst AIVD, die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheime informatie naar dagblad De Telegraaf. De medewerkster, haar partner en Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf werden als verdachten aangemerkt. De medewerkster en haar partner zitten nog in voorarrest. Ter Horst zegt dat ze het recht op bronbescherming en het belang van persvrijheid onderschrijft, maar dat het risico dat staatsgeheime informatie op straat komt te liggen te groot was. Beschadiging van de integriteit van de dienst heeft een "negatief effect op de relatie van de AIVD met zijn bronnen", die op hún beurt vrezen voor waarborging van anonimiteit, stelt de minister. De AIVD heeft met tekstanalyse en een intern onderzoek, waarbij log- en printgegevens zijn bekeken, getracht het lek boven te krijgen. Laatste wijziging: 5 november 2009, 10:28

Er waren uiteindelijk tientallen medewerkers die toegang tot het bewuste document hadden; die allemaal te volgen “was geen optie”, schrijft Ter Horst.

“In het kader van de proportionaliteit heb ik het zwaarwegende belang van de rol van journalisten als public watchdog van de democratische rechtsorde steeds voor ogen gehad. Ik heb mij er bij voortduring van vergewist of er in dit geval sprake was van de uitzonderlijke omstandigheden die de inzet van bijzondere bevoegdheden op journalisten konden rechtvaardigden”, aldus Ter Horst.

Dat ten aanzien van het artikel van De Telegraaf geen sprake was van een klokkenluidersituatie, gaf de doorslag. Ter Horst: “In deze zaak is de suggestie gewekt dat er sprake zou zijn van het achterhouden van informatie door de AIVD en dat door de activiteiten van een oud-medewerker en medewerkster van de AIVD en de auteurs van het artikel van De Telegraaf hieraan paal en perk is gesteld. Ik wijs er op dat het in de onderhavige kwestie ging om een analyse van de bij AIVD beschikbare informatie inzake Irak en dat de dienst, uiteraard met in achtneming van de geldende beperkingen, deze informatie ook ter beschikking heeft gesteld aan de Commissie Davids. Er is aldus geenszins sprake van informatie die is achtergehouden.”

De informatie die door het lek naar buiten kwam, betrof staatsgeheime informatie die slechts in het bezit kon zijn van personen met toegang tot de meest gevoelige informatie van de AIVD. Volgens de minister betekende dat het lek ook toegang had tot gegevens die “tot direct gevaar zou kunnen leiden voor personen die betrokken zijn bij de onderzoeken van de AIVD”, aldus Ter Horst.

De kans dat er nog meer informatie gelekt zou worden was ‘reëel’, wat volgens de minister de urgentie en gekozen methodiek verklaart. Zie brief Ter Horst [MinBZK]

Bekijk meer van

TMG Irak

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

dennis, 5 november 2009, 11:53

AIVD deed aan amateuristisch copy-paste werk rond de Irak oorlog. Wordt vervolgens aan de kaak gesteld door De Telegraaf. Waarom mag dit volgens Ter Horst niet worden gelekt? En wie is er nu het grootste gevaar voor de democratie?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.