onderzoek covid en journalistiek

— vrijdag 4 december 2015, 12:29 | 0 reacties, praat mee

Team NU.nl wint eerste editie Scoop!

Saskia Nelissen en Jules Jessurun hebben de eerste editie gewonnen van Scoop!, het nieuwe initiatief van Het Nieuwsatelier, Vereniging Veronica en Google Nederland, waar Jonge journalistieke talenten maatschappelijke kwesties aan de kaak stellen. Het team van NU.nl kreeg de prijs voor het artikel 'Komst AZC heeft weinig invloed op woningmarkt'. Wat betekent een asielzoekerscentrum in je buurt? Gaat de huizenprijs omlaag en de criminaliteit omhoog zoals veel mensen vrezen? Tot hun eigen verrassing bleek dat niet het geval.

NU.nl verzamelde de gegevens van ruim 4.300 woningen uit plaatsen waar sinds het jaar 2000 asielzoekerscentra (azc’s) zijn geplaatst. Vervolgens zijn de prijsverschillen voor en na de plaatsing bekeken en zijn de prijsverschillen dichtbij en verder weg van het azc met elkaar vergeleken.

De jury, bestaande uit Teun Gautier (Bestuurslid, Vereniging Veronica), Mark Deuze (Professor Mediastudies, Universiteit van Amsterdam), Hans de Clercq (directeur instituut voor Media (Journalistiek & Communication and Multimedia Design, Hogeschool Utrecht), onderzoeksjournalist Elma Verhey (onderzoeksjournalist), koos voor hun artikel vanwege “de combinatie van oude en nieuwe journalistieke methodes (én eigen dataonderzoek én interviews met betrokkenen) blijkt daarbij een gelukkig combinatie. Deze – vernieuwende - journalistieke manier van kijken en werken (hoe kunnen we bestaande databases gebruiken om snel eigen, feitelijk en betrouwbaar onderzoek te doen in een actueel onderwerp) lijkt bovendien een interessante journalistieke weg.”

Bekijk meer van

Scoop NU.nl Carrière

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.