— donderdag 17 oktober 2019, 10:58 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: verwesterste / verwesterde kinderen

Zowel verwesterste kinderen als verwesterde kinderen is juist; de vorm verwesterd(e) is over het algemeen gebruikelijker dan verwesterst(e).

Het werkwoord verwestersen (met als voltooid deelwoord verwesterst) ligt op het oog meer voor de hand dan verwesteren (met als voltooid deelwoord verwesterd). In verwestersen, dat ‘westers worden’ betekent, is westers duidelijk te herkennen.

Toch komt ook de vorm verwesteren al heel lang voor, in dezelfde betekenis. Dat kan deels te maken hebben met invloed van wester- in woorden als westerling, westerstorm en westerlengte, ook al heeft verwester(s)en daar niet direct iets mee te maken. Maar waarschijnlijk speelt vooral de uitspraak een rol. Verwesterde (kinderen) is nu eenmaal gemakkelijker uit te spreken dan verwesterste (kinderen).

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.