— donderdag 21 november 2019, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: duizend extra woningen is/zijn te weinig

Het enkelvoud is heeft de voorkeur in een zin als ‘Duizend extra woningen is te weinig om aan de vraag te voldoen.’ In deze zin is duizend extra woningen eigenlijk geen meervoudig onderwerp, maar is een verkorte weergave van ‘een aantal/totaal van duizend extra woningen’, of van ‘het bouwen / beschikbaar stellen van duizend extra woningen’.

De zin drukt dus niet uit dat elk van de afzonderlijke woningen ‘te weinig’ is, maar dat het aantal van duizend te weinig is. Vandaar dat een enkelvoudig werkwoord het best past. Anders is dat in bijvoorbeeld ‘Er zijn duizend extra woningen gebouwd.’ Nu is duizend extra woningen wel echt een meervoud en is zijn juist, want hier gaat het wél om de woningen zelf.

Twee vergelijkbare voorbeelden waarin het enkelvoud de voorkeur heeft: ‘Twee bussen moet voldoende zijn’, ‘Drie boeken per dag lijkt me wel heel veel.’

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.