data als kans

— donderdag 21 april 2022, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Toast / toost

Wat is goed: ‘een toost op iemand uitbrengen’ of ‘een toast op iemand uitbrengen’?

Juist is: ‘een toost op iemand uitbrengen.’

Toost betekent ‘heildronk, feestdronk’. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje. Wanneer we een toost uitbrengen, kunnen we daar dus een toastje met kaas of zalm bij eten. ’s Ochtends eten we misschien toast met jam of kaas.

Herkomst toost en toast
Toost en toast hebben dezelfde herkomst. Toost is namelijk de vernederlandste spelling van het Engelse woord toast (‘geroosterd brood’), dat al aan het begin van de vijftiende eeuw in het Engels voorkwam. Toast is via het Franse werkwoord toster (‘roosteren’) ontleend aan het Latijnse tostum (‘geroosterd’), het voltooid deelwoord van torrere (‘roosteren’).

Van oudsher bestond de gewoonte om toast (stukjes geroosterd en gekruid brood) in allerlei dranken te dopen, bijvoorbeeld in wijn. Rond 1700 kreeg toast in het Engels ook de betekenis ‘heildronk’. Oorspronkelijk zou gedronken zijn op de gezondheid van een mooie, populaire vrouw. Het noemen van de naam van de dame werd beschouwd als figuurlijke ‘toast’: net zoals de gekruide stukjes toast letterlijk bijdragen aan de smaak van de wijn, voegde de heilwens aan de mooie vrouw ook iets pikants toe aan de wijn. Later kon je de naam van iedereen gebruiken om de wijn te ‘kruiden’, oftewel: om een toost op uit te brengen.

Toosten en toasten
Het werkwoord toosten - toostte - getoost betekent ‘een toost op iemand of iets uitbrengen’. Toasten - toastte - getoast betekent ‘roosteren’.

Bekijk meer van

Taaltip

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.