Tegel Beeld en Geluid

— donderdag 6 augustus 2020, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: talrijk / talloos

Wat is het verschil tussen talrijk en talloos? Deze woorden betekenen allebei 'veel'. Toch is er een verschil: bij talloze vragen gaat het om méér vragen dan bij talrijke vragen.

Talrijk betekent eigenlijk ‘rijk in aantal’, ‘veel in getal’, ‘een groot aantal van’. Talrijke vragen zijn dus ‘veel vragen’.

Talloos betekent oorspronkelijk ‘zonder tal’. Dat zou ‘nul’ kunnen betekenen, maar het kreeg juist de figuurlijke betekenis ‘zó ontzettend veel, dat het niet te tellen is’. Bij talloze vragen gaat het dus om ‘heel veel vragen’.

Er zijn meer woorden op -loos die we figuurlijk gebruiken. Bijvoorbeeld tijdloos: dat betekent meestal niet letterlijk ‘zonder tijd’’ , maar ‘van alle tijden’. Dus ook: ‘niet beïnvloed door tijd of modegrillen’. Denk aan een tijdloos interieur of een tijdloos ontwerp. Toch zien veel mensen er trouwens wel een grap in als een horlogefabrikant adverteert met een tijdloos horloge … Dan botsen de letterlijke en figuurlijke betekenis van tijdloos.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.