— donderdag 30 september 2021, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: scala aan / van mogelijkheden

Is het een scala aan mogelijkheden of een scala van mogelijkheden?

Het is allebei juist. Veel woorden die een grote hoeveelheid uitdrukken, kunnen met aan en met van worden gecombineerd. Vaak is een van de twee mogelijkheden wel (iets) gebruikelijker.

Betekenisnuance
Over het algemeen legt aan wat meer de nadruk op de grote hoeveelheid. Met van blijft de letterlijke betekenis van het zelfstandig naamwoord nog wat sterker in beeld. Zo roept een wirwar van regelingen nog vrij sterk de betekenis ‘verward geheel’ van wirwar op. Dat is minder bij een wirwar aan regelingen.

Ook bij storm is van gewoner: een storm van kritiek. Hier is weliswaar geen sprake van een letterlijke storm, maar er wordt wel iets bedoeld als ‘een storm die uit kritiek bestaat’. Daarom klinkt een storm van voor de meeste mensen waarschijnlijk het best.

Een geval waarbij het verschil in gebruik tussen de twee voorzetsels duidelijk blijkt, is zee. De combinatie een zee van past beter bij concretere begrippen, zoals een zee van mensen en een zee van bloemen. Bij abstractere begrippen past een zee aan juist beter: een zee aan mogelijkheden, een zee aan wensen.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.