word actief nvj klein

— donderdag 13 januari 2022, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Roquefort / roquefort

Wat is juist: een stukje roquefort of een stukje Roquefort? Laatste wijziging: 13 januari 2022, 09:29

Juist is: een stukje roquefort.

Roquefort (een sterk smakende schapenkaas) is genoemd naar het plaatsje Roquefort in de Cevennen (Frankrijk). In combinaties als een stukje roquefort wordt er desondanks een kleine letter r geschreven. Dat is omdat roquefort hier de kaassoort aanduidt; de gedachte aan de plaats van herkomst speelt geen rol meer. De aardrijkskundige naam Roquefort wordt hier dus gebruikt als soortaanduiding, als ‘gewoon woord’, en daarom vervalt de hoofdletter.

Er zijn meer van deze zogenoemde geoniemen, oftewel aardrijkskundige namen die gewone woorden zijn geworden. Vaak worden ze gecombineerd met een ander woord tot een samenstelling, bijvoorbeeld pekingeend en shetlandpony. Ook inwonernamen kunnen het tot gewoon woord ‘schoppen’, zoals amsterdammertje en bourgondiër.

Een bijvoeglijk naamwoord dat naar een (aardrijkskundige) locatie verwijst, behoudt in principe zijn hoofdletter: Bengaals vuur, Dalmatische hond, Edammer kaas, Franse kaas, Rhodesian ridgeback, Siamese kat. Maar ook hier is in enkele gevallen de gedachte aan het oorspronkelijke land of gebied niet sterk meer, waardoor de kleine letter wordt geschreven. Overigens zijn er maar weinig van dit soort gevallen, bijvoorbeeld roomse kerk.

Bekijk meer van

Taaltip

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.