e learning nvj

— donderdag 22 april 2021, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Pfizervaccin / Pfizer-vaccin

'Pfizervaccin', 'Pfizer-vaccin', 'Janssenvaccin', 'Janssen-vaccin', 'AstraZenecavaccin', 'AstraZeneca-vaccin', zijn allemaal juist. Samenstellingen zijn in het Nederlands één woord. Het streepje is optioneel; het is vaak duidelijker, maar niet altijd nodig.

Dat geldt ook als een deel van die samenstelling een eigennaam is, bijvoorbeeld de naam van een bedrijf of merk, of een aardrijkskundige aanduiding. Andere voorbeelden zijn Rabobankrekening, Balkanland, Hollywoodster, Maasoever, Mozartjaar, Rijndal en Vikingschip.

Streepje mág altijd
Tussen de delen van een samenstelling mág altijd een streepje staan. Als het eerste deel een eigennaam is, is dat vaak wenselijk. De eigennaam is dan namelijk beter herkenbaar. Het streepje is vooral aan te raden bij ‘gelegenheidssamenstellingen’. Dat zijn combinaties die niet zo gebruikelijk zijn, zoals Rabobank-oplossing en Rabobank-pand. In bijvoorbeeld Rabobank-app is het streepje sowieso aan te raden: Rabobankapp is weliswaar een vast begrip, maar het is een lastig leesbaar geheel.

Als er een spatie in de naam staat, blijft die staan: Algemeen Dagbladlezer en Algemeen Dagblad-lezer zijn daarom juist. Zie verder de pagina over Tweede Kamerlid.

Verplicht streepje: PSV-aanvoerder
Als de naam eindigt op een cijfer of hoofdletter, is een streepje verplicht: D66-fractie, CDA-lid, dEUS-concert, PSV-aanvoerder, Willem II-fans. Vergelijk ook de pagina’s over afkortingen in samenstellingen en over combinaties als 230V-aansluiting.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.