— dinsdag 5 april 2011, 09:22

Taaltip: ook al / ookal

Ook al wordt als twee woorden geschreven, bijvoorbeeld in 'Het komt uiteindelijk goed, ook al zie je nu nog geen verbetering.' Hetzelfde geldt voor zelfs al: 'Denk goed na, zelfs al lijkt de vraag heel simpel.' In dit soort zinnen is al een voegwoord dat een toegevende bijzin inleidt; het betekent ongeveer 'hoewel'. Al kan worden versterkt met bijvoorbeeld ook of zelfs. Dat zijn losse bijwoorden, die in deze vaste combinaties niet aan al vast worden geschreven. Overigens wordt ook al ook los geschreven in een zin als 'Hij doet weinig aan sport, en veel hobby's heeft hij ook al niet.' Hier is al een bijwoord, dat juist ook versterkt. Andere veelvoorkomende combinaties die als woordgroep - als losse woorden dus - worden geschreven, zijn bijvoorbeeld dan wel, maar ja, maar liefst, normaal gesproken, nota bene, op zich, ter zake, tot nog toe, van alles en van dien.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.