— donderdag 21 december 2017, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: maan- en dinsdag?

De zin ‘Volgende week maan- en dinsdag is het Kerstmis’ is in theorie mogelijk, maar deze samentrekking is af te raden. Het is beter om ‘maandag en dinsdag’ voluit te schrijven.

Een samentrekking is in principe alleen mogelijk als de overblijvende woorddelen op zichzelf een zelfstandig woord vormen. Daarom klinken combinaties als ‘dins- en woensdag’, ‘woens- tot en met vrijdag’ en ‘op zater- en zondagen’ vreemd: dins, woens en zater zijn geen bestaande woorden.

Omdat zon en maan wel zelfstandige woorden zijn, zijn bijvoorbeeld ‘maan- en dinsdag’ en ‘op zon- en woensdagen’ op zichzelf mogelijk, maar ook deze samentrekkingen zijn ongebruikelijk. Wel correct is ‘(op) zon- en feestdagen’, dat als vaste combinatie ingeburgerd is.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.