e learning nvj

— donderdag 10 februari 2022, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Omikron / omicron

Wat is juist: omikron of omicron?

Het is allebei te verdedigen, maar de meeste woordenboeken en spellinglijsten kiezen voor omikron.

Omikron is de aanduiding van een Griekse letter, net als bijvoorbeeld bèta (de Griekse b) en delta (de Griekse d). De omikron is de korte o; de tegenhanger van de omikron is de omega, de lange oo.

In het Nederlands is de k van Griekse woorden (in het Grieks: de letter kappa) vaak een c geworden. Dat komt doordat deze woorden mét die c via andere talen in het Nederlands zijn terechtgekomen, meestal het Latijn, het Frans of het Engels. Bijvoorbeeld: microscoop, microfoon, microbe, categorie, catastrofe en democratie.

In het Engels is omicron gebruikelijk. Ook in het Nederlands had de keuze op de spelling met een c kunnen vallen, maar de meeste woordenboeken en de officiële woordenlijst kiezen voor omikron. Ook in onze spellinglijst hebben we omikron opgenomen.

Uitspraak: ‘ómikron’
De klemtoon in omikron ligt meestal op de eerste o. Ook in omega, de Griekse lange oo, ligt de klemtoon doorgaans helemaal vooraan.

Omikron betekent letterlijk ‘o klein’, dus: ‘kleine o’. Omega betekent letterlijk ‘o groot’, dus: ‘grote o’. Wie ‘omíkron’ en ‘oméga’ zegt (met de klemtoon op de tweede lettergreep), benadrukt het verschil tussen deze letters. Vele jaren geleden werd daarom de uitspraak ‘omíkron’ en ‘oméga’ aan leerlingen van het gymnasium aangeleerd. In de praktijk is deze uitspraak niet gebruikelijk.

Epsilon en ypsilon
Ook de Griekse letters epsilon en ypsilon/upsilon bestaan uit een losse letter (de e en de y/u) en een nabepaling: psilon, dat ‘kaal’ betekent. Epsilon betekent dus eigenlijk ‘kale e’ en ypsilon ‘kale y/u’. Ook in epsilon en ypsilon ligt de klemtoon doorgaans helemaal vooraan.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.