banner persveilig

— woensdag 9 september 2009, 08:58

Taaltip: meerdere klemtoontekens

Als een woord of lettergreep nadruk moet krijgen, kan er een klemtoonteken op gezet worden, een streepje van linksonder naar rechtsboven: 'Ze heeft het écht gezegd', 'Dán pas?' Maar waar staat dat teken als de beklemtoonde lettergreep twee of meer klinkers bevat? In een lettergreep met een tweeklank of een dubbele klinker krijgen beide letters een accent, ongeacht of het om twee verschillende letters of om twee dezelfde gaat: 'Móét dat of zóú je het doen?', 'Ik heb géén idee', 'Dóé dat nu!', 'Nóú!', 'Láát maar!' Op de ij is het technisch vaak niet mogelijk zowel op de i als op de j een klemtoonteken te plaatsen; op de j kan het dan achterwege blijven: 'Ja, zíj!' Een derde klinker in een lettergreep krijgt geen klemtoonteken: 'níéuw', 'verschróéien', 'móói!' Maar een herhaalde letter of klank krijgt steeds een accent: 'Gááááf!', 'Gáúúúw!'

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.