— donderdag 4 januari 2018, 13:40 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Ik wens je/jou/jouw een mooi 2018

Juiste zinnen zijn ‘Ik wens je een mooi 2018’ en ‘Ik wens jou een mooi 2018.’ Jou is nadrukkelijker dan je. Laatste wijziging: 4 januari 2018, 13:54

In ‘Ik wens jou een mooi 2018’ is jou een persoonlijk voornaamwoord. Naast jou is de onbeklemtoonde variant je in veel gevallen een goed alternatief.

In zinnen als ‘Ik wens ook jou een mooi 2018’ en ‘Voor jou zal het een spannend jaar worden’ is alleen de beklemtoonde vorm jou mogelijk. In bijvoorbeeld ‘Ik wens je een mooi 2018’ en ‘Er ligt hopelijk weer een mooi jaar voor je’ is meestal geen nadruk nodig, zodat je voor de hand ligt.

‘Ik wens jouw een mooi 2018’ is geen juiste zin. Jouw is een bezittelijk voornaamwoord, dat past in een zin als ‘Hopelijk wordt 2018 jouw jaar.’ Wie twijfelt tussen jou en jouw, kan het woord u of uw invullen: ‘Hopelijk wordt 2018 uw jaar’ is wel een goede zin, ‘Ik wens uw een mooi 2018’ niet. U staat als persoonlijk voornaamwoord op één lijn met jou, uw als bezittelijk voornaamwoord met jouw.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.