— donderdag 29 augustus 2019, 10:17 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: hij onderworp / onderwierp

De verleden tijd van onderwerpen is onderwierp(en): ‘De agent onderwierp de bestuurder aan een blaastest’, ‘Alle bezoekers onderwierpen zich vrijwillig aan het experiment.’ Onderworpen is het voltooid deelwoord: ‘De bestuurder werd onderworpen aan een blaastest’, ‘Alle bezoekers hebben zich vrijwillig aan het experiment onderworpen.’

Bij sterke werkwoorden is de klinkerwisseling niet altijd voorspelbaar. Vooral bij werkwoorden die wat minder vaak voorkomen, kan de vervoeging lastig zijn. Zo kom je in plaats van onderwierp soms onderworp tegen, en bijvoorbeeld verworp en ontworp in plaats van verwierp en ontwierp.

Enkele andere ‘lastige’ werkwoorden zijn zweren – zwoer – gezworen (in de betekenis ‘plechtig beloven’), verwerven – verwierf – verworven en bevelen – beval (meervoud: bevalen) – bevolen. Zie ook de verzameling sterke werkwoorden op de website van Onze Taal.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.