— donderdag 17 januari 2019, 11:37 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: het vuur aansteken / aanstoken

Je kunt zowel het vuur aansteken als het vuur aanstoken, maar er is een verschil in betekenis. Aansteken betekent ‘doen ontbranden, doen ontvlammen’. Zo kun je ook een kaars aansteken, de open haard aansteken of een pijp aansteken. Aanstoken betekent ‘beter, feller doen branden’. Bij het vuur aanstoken gaat het dus om het heviger laten branden van een vuur dat al brandt.

Het voltooid deelwoord van aansteken is aangestoken, dat van aanstoken is aangestookt. In principe is ‘Het vuur is aangestookt’ dus een mogelijke zin, als bedoeld is dat iemand het vuur heeft opgepord; in de betekenis ‘doen ontbranden’ is de juiste vorm ‘Het vuur is aangestoken.’

Naast het vuur aanstoken is ook het vuur opstoken correct, en naast het vuur aanstoken ook het wat formelere het vuur ontsteken.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.