— donderdag 20 juni 2019, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: geen van de kandidaten voldoet/voldoen

De voorkeur gaat uit naar ‘Geen van de kandidaten voldoet aan alle eisen’, maar het meervoud voldoen is in deze zin ook mogelijk.

Geen kan zowel een enkelvoud als een meervoud zijn. Dat is te zien aan zinnen als ‘Is er nog een koekje?’ - ‘Nee, er is er geen meer’ en ‘Zijn er nog koekjes?’ - ‘Nee, er zijn er geen meer.’

Het meervoudige geen kan ook voorkomen in een zin als ‘Er zijn geen kandidaten die aan de eisen voldoen.’ Die zin betekent ongeveer hetzelfde als het enkelvoudige equivalent ‘Er is geen kandidaat die aan de eisen voldoet.’ In de zin ‘Geen van de kandidaten voldoet/voldoen aan alle eisen’ kan geen ook zowel die enkelvoudige als die meervoudige betekenis hebben; wel is in dit soort constructies het enkelvoud veel gebruikelijker dan het meervoud.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.