— donderdag 28 februari 2019, 11:54 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: emoji / emoji’s

Als meervoud van emoji is zowel emoji’s als emoji correct. Zowel ‘Er komen weer veel nieuwe emoji’s bij’ als ‘Er komen weer veel nieuwe emoji bij’ is dus juist; de vorm emoji’s is het duidelijkst.

Het woord emoji (een kant-en-klaar icoontje dat vooral in sociale media gebruikt wordt) komt uit het Japans. In die taal kan emoji een enkelvoudige én een meervoudige betekenis hebben. Mogelijk komt het daardoor dat emoji in het Nederlands (en in diverse andere talen) behalve als enkelvoud ook als meervoud wordt gebruikt. Ook het feit dat de i vaker voorkomt als meervoudsuitgang – denk aan woorden als politici en stimuli – kan hierbij een rol spelen.

De vorm emoji’s laat meteen zien dat het om een meervoud gaat, maar ook emoji heeft zich in het Nederlands een plaats verworven als meervoudsuitgang; de context zal daarbij meestal de gewenste duidelijkheid bieden.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.