e learning nvj

— donderdag 22 oktober 2020, 08:13 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: email / e-mail

Stuur je een email of een e-mail? De juiste spelling is e-mail, en het is ook e-mailtje, e-mails en e-mailen.

De e van e-mail is een afkorting van electronic of elektronisch. Alle woorden met die e krijgen in het Nederlands een koppelteken: e-bike, e-book, e-business, e-commerce, e-health, e-ink, e-reader, e-ticket, e-zine.

In de praktijk schrijven veel mensen email als ze e-mail bedoelen. Dat is volgens woordenboeken en spellinggidsen vooralsnog niet juist. De kans is zeker aanwezig dat dat in de toekomst gaat veranderen, maar dat kan best nog tien jaar duren. In het Engels is de spelling email inmiddels wél geaccepteerd.

Er bestaat overigens al een oud woord email (spreek uit: ee-maj): ‘glasachtige laag op voorwerpen’ of ‘voorwerpen met zo’n glasachtige laag’, bijvoorbeeld: ‘Het email op de oude pannen is nog opmerkelijk gaaf.’ Bij email hoort het bijvoeglijk naamwoord emaillen: emaillen pannen. Over email is meer te lezen in de Wikipedia.

Samenstellingen: e-mailadres
Een samenstelling met e-mail aan het begin behoudt het streepje. De rest van het woord komt eraan vast: e-mailaccount, e-mailadres, e-mailbericht, e-mailbombardement, e-mailetiquette, e-mailmarketing, e-mailserver, e-mailverkeer. Een extra koppelteken is altijd toegestaan om een samenstelling te verduidelijken, dus e-mail-adres, e-mail-marketing e.d. zijn ook mogelijk. Een spatie (e-mail adres) is niet juist.

Als e-mail het tweede deel van de samenstelling is, komen er twee streepjes: groeps-e-mail, reclame-e-mail, bevestigings-e-mail.

Dezelfde regels gelden ook voor andere e-woorden: e-businessmodel (of e-business-model), e-readerhoes (of e-reader-hoes), bibliotheek-e-book.

Mail
Wie het streepje in e-mail en samenstellingen daarmee wil vermijden, kan zonder bezwaar mail en mailen in plaats van e-mail en e-mailen gebruiken:

Ik heb je een mail gestuurd.
Er wordt nog altijd erg veel gemaild.
Heb je mijn nieuwe mailadres al?
Stuur geen groepsmail met zichtbare adressen als mensen elkaar niet kennen.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.