— donderdag 26 september 2019, 09:49 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: voor wat hoort wat + mentaliteit

Zowel voor-wat-hoort-watmentaliteit als ‘voor wat hoort wat’-mentaliteit is juist. De eerste variant kan ook met een extra streepje: voor-wat-hoort-wat-mentaliteit.

Het zinnetje voor wat hoort wat vormt hier met een ander woord (mentaliteit) een samenstelling. Er zijn dan streepjes nodig om aan te geven dat het geheel één woord is: voor-wat-hoort-watmentaliteit. Vóór het laatste deel mag voor de leesbaarheid een extra streepje komen; voor-wat-hoort-wat-mentaliteit is dus ook correct. Enkele bekende vergelijkbare gevallen zijn doe-het-zelf(-)zaak, blijf-van-mijn-lijf(-)huis en ons-kent-ons(-)gevoel.

De andere mogelijkheid is om het zinnetje tussen enkele aanhalingstekens te plaatsen, en dat geheel door een streepje (dat in dit geval verplicht is) met de rest te verbinden: ‘voor wat hoort wat’-mentaliteit. Bij lange en/of ongebruikelijke combinaties ligt die optie het meest voor de hand. Zo is een ‘van je hela, hola, houd er de moed maar in’-stemming duidelijker dan een van-je-hela-hola-houd-er-de-moed-maar-in(-)stemming.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.