— donderdag 21 maart 2019, 12:14 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: de/het icoon

Zowel de icoon als het icoon is juist. Als icoon verwijst naar een afbeelding van een heilige, heeft de icoon de voorkeur. Als met icoon een pictogram bedoeld is of een beeldbepalende persoon, zijn beide lidwoorden mogelijk, maar lijkt het icoon het gebruikelijkst.

Icoon is van oorsprong een de-woord, in de betekenis ‘gestileerde vlakke voorstelling van Christus of een heilige in de kerkelijke kunst’. Combinaties als de Maria-icoon en een bijzondere icoon van Christus zijn nog altijd gangbaarder dan het Maria-icoon en een bijzonder icoon van Christus.

Daarnaast is icoon tegenwoordig een aanduiding voor een plaatje op het beeldscherm om een programma of functie te activeren (een pictogram) en voor een persoon die beeldbepalend is voor zijn of haar tijd en door velen wordt nagevolgd (bijvoorbeeld een stijlicoon of mode-icoon). In die betekenissen wordt naast de icoon ook – en waarschijnlijk zelfs vaker – het icoon gebruikt.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.