training eu starters

— donderdag 9 december 2021, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Almaar / alsmaar

Wat is juist: alsmaar of almaar? Laatste wijziging: 9 december 2021, 09:57

Almaar en alsmaar zijn allebei juist. Beide woorden betekenen ‘steeds, voortdurend, altijd maar’.

Almaar en alsmaar zijn synoniemen van elkaar en kunnen beide gebruikt worden in zinnen als ‘Ze werkte lang door en het resultaat werd alsmaar beter’ en ‘De prijzen werden almaar hoger.’

Sommige taalgebruikers vinden almaar een nettere vorm dan alsmaar. In het dagelijks taalgebruik is alsmaar veel gewoner dan almaar. De woordgroep alsmaar beter komt op internet vele malen vaker voor dan almaar beter.

Geschiedenis
Oorspronkelijk werd al maar als twee losse woorden geschreven. Soms stond er nog een woord achter: al maar door, al maar voort, al maar toe. Nicoline van der Sijs meldt in haar Chronologisch Woordenboek dat almaar, als één woord, in 1906 voor het eerst op schrift is gebruikt.

Alsmaar is in een bron uit 1928 voor het eerst op schrift aangetroffen. Het komt uit het Jiddisch: in het boekje Resten van een taal van H. Beem (1967) staat dat als in het Jiddisch in de betekenis ‘telkens’ werd gebruikt. Het komt in deze betekenis van het Middelhoogduitse alleß en is volgens Beem “overgegaan in de Nederlandse volkstaal: als maar””. Alsmaar is dus niet almaar met een extra s, maar heeft een eigen herkomst: ‘telkens maar’.

Bekijk meer van

Taaltip

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.