word studentlid

— woensdag 9 januari 2013, 08:45

Syrische journaliste onderscheiden

De Syrische schrijfster en journaliste Samar Yazbek krijgt op 17 januari de Oxfam Novib/PEN-Award. Samar Yazbek was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop samen met haar dochter het land ontvluchten. De Oxfam Novib/PEN Award wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers en journalisten die vervolgd worden of gevlucht zijn vanwege hun werk. Naast Samar Yazbek, die als enige bij de prijsuitreiking aanwezig zal zijn, is de Award dit jaar aan nog vier andere schrijvers toegekend. Laatste wijziging: 9 januari 2013, 10:38

Samar Yazbek (Syrië, 1970) is schrijfster van succesvolle en internationaal vertaalde romans. Daarnaast werkte ze als journaliste en als scriptschrijver voor de Syrische televisie. Yazbek nam vanaf het begin deel aan de opstand in Syrië om een einde te maken aan de veertigjarige dictatuur. Ze ontmoet gevangenen, tekent hun verhalen op en geeft de revolutie hiermee een gezicht. Totdat ze, niet langer bestand tegen de druk, het land moet verlaten. In haar boek Onder Vuur. Ooggetuige van de opstand in Syrie. doet ze verslag van de eerste vijf maanden van de revolutie in Syrië. In april wordt dit boek door Nijgh & Van Ditmar en Oxfam Novib in Nederland uitgegeven.

De andere winnaars zijn: De Kameroense schrijver en medeoprichter van de Kameroense Schrijversvereniging Enoh Meyomesse zit sinds november 2011 gevangen op basis van verzonnen aanklachten. Hem wordt fatsoenlijke juridische bijstand onthouden en hij wordt slecht behandeld.

Ook de Iraanse activiste, journaliste en adjunct directeur van het Defenders of Human Rights Centre (DHRC) Nargess Mohammadi zit in de gevangenis. Zij publiceerde rapporten over mensenrechtenschendingen, bezocht politieke gevangenen en werd veroordeeld voor onder andere propaganda tegen het regime.

De Congolese journalist Déo Namujimbo moest de Democratische Republiek Congo ontvluchten vanwege zijn werk voor Journalisten in Gevaar en Verslaggevers Zonder Grenzen. Zijn broer Didace, eveneens journalist, werd in 2008 vermoord. Déo woont nu in ballingschap in Frankrijk.

In Turkije werd de academicus en schrijfster Büşra Ersanlı beschuldigd van het leiden van een illegale organisatie. De staat brengt haar werk in verband met de - illegale - PKK, wat gezien haar inspanningen voor een vreedzame en democratische oplossing van Turkijes problemen met minderheden, volgens Oxfam Novib/PEN een absurde beschuldiging is.

De uitreiking van de Oxfam Novib/PEN-Award maakt deel uit van het Writers Unlimited Winternachten Festival dat van 17 t/m 20 januari plaatsvindt in Den Haag. Na de uitreiking volgt in samenwerking met PEN Nederland een debat over censuur versus zelfcensuur onder leiding van Volkskrant journaliste en columniste Sheila Sitalsing. In het panel zitten Arabist Petra Stienen, Zuidoost Azië correspondent Michel Maas, schrijver Joris van Casteren en hoogleraar Remco Breuker.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.