Tegel Beeld en Geluid

— maandag 16 maart 2015, 13:21 | 0 reacties, praat mee

Espinosa over Cantlie en IS-geweld

Paco Campos / EPA

De Spaanse journalist Javier Espinosa, die vorig jaar uit IS-gevangenschap vrij kwam, heeft in de zondageditie van de Britse krant The Times verteld over zijn gevangenschap. Naast gruwelijke details over sadistische nep-executies, fysiek geweld en dreigementen door Islamitische Staat, spreekt Epsinosa ook over de Britse journalist John Cantlie.

Die laatste presenteerde meerdere IS-video’s: eerst nog in oranje overall, later steeds ogenschijnlijk vrijer en ‘overtuigd van de goede daden van IS’ in bezet gebied. Ook schrijft Cantlie regelmatig in de IS-glossy Dabiq.

Espinosa vertelt hoe Cantlie meerdere keren probeerde te ontsnappen. Hij probeerde dat met de Amerikaanse journalist James Foley. Cantlie werd bij die vluchtpoging gepakt, waarop Foley hem niet in de steek wilde laten, al had hij de kans alleen weg te komen. Foley werd later onthoofd.

De vluchtpoging resulteerde in weken van mishandeling en bijna-verdrinkingen via waterboarding. Toen duidelijk was dat de journalisten zich hadden neergelegd bij gevangenschap werd dat minder, aldus Espinosa. Cantlie stelde in een latere video dat “als we niks doms doen” de gevangenen bij IS goed behandeld worden.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.