word studentlid

— donderdag 1 augustus 2013, 13:58 | 0 reacties, praat mee

­Studentikoze wereld­verbeteraars

­Studentikoze wereld­verbeteraars

Iedere journalist droomt van dat ene verhaal waarmee hij zichzelf meteen onsterfelijk maakt. Voor de 18-jarige Koen is dat niet anders. Laatste wijziging: 14 augustus 2013, 16:48

Terwijl hij nog maar net binnen de journalistiek om de hoek komt kijken raakt de eerstejaars journalistiekstudent bevriend met jaargenoot Sybrand, een intellectueel die qua karakter en maniertjes doet terugdenken aan de geweldig interessante personages uit Harry Mulisch’ ‘De Ontdekking van de Hemel’. De vriendschap tussen de twee studenten doet ook in alles denken aan die van Onno en Max uit Mulisch’ meesterwerk. Ze gedragen zich intellectueel, dwars en elitair, alleen dan net een stukje studentikozer. Na het opzetten van een eigen roddelblad waarin docenten, leerlingen en de School voor de Journalistiek in Utrecht te kakken worden gezet, is het Koen die als eerste een scoop weet te verkopen. Gewoon door even de telefoon te pakken en de hoofd­redacteur van HP te bellen als een jonge, hongerige hond. Iets te jong en hongerig eigenlijk, waardoor de gebeurtenissen vanaf dat moment aardig ongeloofwaardig overkomen.

Na die allereerste scoop van Koen besluiten hij en Sybrand naar Libanon te gaan om daar even uit te gaan zoeken wat er werkelijk mis is gegaan bij een (overigens waargebeurd) incident in het oorlogsgebied (het boek speelt af in de jaren ’80). Ze krijgen niet alleen ­toestemming om te gaan, maar weten nog finan­ciering los te peuteren en een belofte tot plaatsing voor elkaar te boksen ook.

Een prima verhaal als het zou gaan over twee gevestigde rotten in het vak. Maar wanneer het verhaal draait om jochies van krap 18 jaar met pas een paar maanden journalistieke ervaring onder de riem is het maar moeilijk te geloven. Dat de twee zondagskinderen in Libanon in de problemen komen is dan ook een verademing. Sterker nog: je zou ze het ongeluk als lezer bijna toewensen. En dat is jammer voor een verder erg onderhoudend en vlot geschreven boek.

Henk Hansen: Een kwestie van zelfbehoud, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 9789023474128, € 19,90.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.