basis naar compleet

— maandag 15 januari 2024, 10:55 | 0 reacties, praat mee

Stripschapprijs 2024 naar Donald Ducktekenaar Wilma van den Bosch

© Ginopress

Donald Ducktekenaar Wilma van den Bosch krijgt de Stripschapprijs 2024. Dat heeft het Stripschap, de koepelorganisatie van Nederlandse striptekenaars, maandag bekendgemaakt. Laatste wijziging: 15 januari 2024, 11:04

De prestigieuze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt en geldt als de belangrijkste prijs van de Nederlandse stripwereld. Hoewel haar naam niet algemeen bekend is, kent bijna iedereen het werk van Wilma van den Bosch. Zij tekende meer dan duizend pagina’s voor Donald Duck en diverse spin-offs van het Vrolijke Weekblad.

Wilma van den Bosch (1956) begon haar carrière bij de Donald Duck in 1984 als schrijver van verhalen, voornamelijk rond personages als Tokkie Tor, Kleine Hiawatha en Dumbo. Vanaf 1986 begon Van den Bosch haar eigen verhalen te illustreren. Uiteindelijk werd ze een vaste kracht op de redactie van uitgeverij Oberon (later Sanoma). In de afgelopen veertig jaar verzorgde zij illustraties voor omslagen en redactionele pagina’s in het weekblad Donald Duck, spelletjes, puzzels, grappige artikelen. Er is geen Disneyfiguur die niet op haar tekentafel heeft gelegen.

Tegelijk schreef en tekende ze verhalen over Donald Duck. Ook leverde ze bijdragen aan andere bladen, zoals Tina en Bobo. Daarnaast maakte zij haar eigen strip Prinses Aster, waarvoor ze een Stripschapspenning ontving.

In het afgelopen decennium heeft Wilma van den Bosch haar aandacht verlegd naar het illustreren van kinderboeken en recentelijk het tekenen van puzzels voor Studio Jan van Haasteren. “Ondanks dat Van den Bosch al vier decennia haar bijdrage levert aan het Vrolijke Weekblad en wordt gezien als één van de beste tekenaars, kennen maar weinigen haar naam. Het Stripschapvindt het tijd om deze ‘Grand Lady van de Nederlandse Duckstrip’ in het voetlicht te zetten en kent met trots de Stripschapprijs 2024 toe aan Wilma van den Bosch.”

De prijs wordt op 16 maart uitgereikt in Groningen. Daar worden ook de andere Stripschapprijzen, zoals de albumprijzen, bekendgemaakt.Meer bij Stripjournaal

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.