training eu starters

— woensdag 7 juni 2023, 15:41 | 0 reacties, praat mee

‘Staatsoliebedrijf van Verenigde Arabische Emiraten kon mails lezen van organisatie achter COP28-klimaattop’

© EPA/Ali Haider

Het staatsoliebedrijf ADNOC van de Verenigde Arabische Emiraten kon e-mails lezen van de organisatie van de COP28-klimaattop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Volgens The Guardian werd tussen beide kantoren gecorrespondeerd over hoe om te gaan met de media. Laatste wijziging: 7 juni 2023, 16:01

Topman van ADNOC Sultan al-Jaber is eveneens voorzitter van de klimaattop die in november in Dubai wordt gehouden.
Het kantoor van de COP28 beweerde dat het onafhankelijk opereert van het staatsoliebedrijf, maar volgens The Guardian delen de kantoren van ADNOC en COP28 e-mailservers.

Het COP28-kantoor zou sinds de bevindingen van The Guardian zijn overgestapt naar andere servers.

‘Schandaal’
Volgens The Guardian werd tussen beide kantoren gecorrespondeerd over hoe om te gaan met de media. Eerdere vragen die de krant op de mail had gezet naar het COP28-kantoor werden beantwoord met een bericht waarin onder andere “ADNOC classificatie: intern” stond, terwijl The Guardian in die mailwisseling ADNOC niet had genoemd.

De Franse Europarlementariër Manon Aubry, die eerder opriep Al-Jaber uit zijn functie te zetten, spreekt van een schandaal. “Een olie- en gasbedrijf is tot de kern binnengedrongen van een organisatie die toeziet op het uitbannen van olie en gas. Het is alsof een tabaksbedrijf het werk van de Wereldgezondheidsorganisatie stuurt”, aldus Aubry.

Europarlementariër namens GroenLinks Bas Eickhout noemt de bevindingen van The Guardian explosief. Eickhout stelt dat het voorzitterschap van de VAE, die belangen hebben bij het voortbestaan van de fossiele industrie, “niet goed kon gaan en nu al niet goed gaat”.

Regeringen komen in november in Dubai bij elkaar op de Verenigde Naties-top om afspraken te maken om klimaatverandering terug te dringen. Zo werd bij voorgaande edities afgesproken de uitstoot van broeikasgassen in te perken en een fonds op te zetten voor klimaatschade in ontwikkelingslanden.

Bekijk meer van

klimaat

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.