word studentlid

— dinsdag 19 mei 2015, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Sombermansen

Sombermansen

Nederlanders zijn geen vrolijk volk. Arm of rijk, er wordt bitter weinig gelachen. Fotograaf Roel Visser schetst met zijn boek ‘Armer & Rijker’ een beeld van sombermansen. Zelfs een heleboel geld maakt niet gelukkig. Zonder geld ben je nog slechter af. Laatste wijziging: 28 mei 2015, 15:35

De documentaire fotograaf maakte eerder boeken over de schrijnende kanten van de welvaartsstaat, zoals ‘Hier in Holland’ en ‘Platter & Dikker’. Het waren geen prettige boeken. Zijn nieuwste publicatie, mogelijk gemaakt door de FNV, zorgt bij de kijker voor eenzelfde soort ongemak. De foto’s zijn eerlijk registrerend en confronterend, de opzet van het boek is zonder verfijning en daardoor karikaturaal: de rijken rijden Rolls Royce, spelen golf, leven in protserige huizen en drinken champagne. De armen zitten op versleten banken, dragen afgetrapte joggingbroeken, bewaren hun spullen in Bas-tassen en gaan naar de voedselbank. Die werelden staan schurend naast elkaar in een boek, dat op ouderwetse wijze een hedendaagse sociaal-maatschappelijke kwestie aansnijdt: de kloof tussen arm en rijk, die ondanks de toenemende welvaart alleen maar groter wordt.

Met fotografische middelen is een grof en ondubbelzinnig statement gemaakt. De ruim honderd beelden worden ondersteund door een lang, degelijk onderbouwd en activistisch essay van financieel geograaf en publicist Ewald Engelen.

Lang genoeg gepolderd, voldoende looneisen ingeleverd, dat is de boodschap. Dichten die kloof tussen arm en rijk. De barricaden op! Hopelijk wordt er bij de komende demonstraties wel meer gelachen.

Roel Visser: Armer & Rijker. Met een inleiding van Ewald Engelen. ­Uitgeverij Bas Lubberhuizen. ISBN 9789059374058, € 19,95 (FNV-editie € 14,95).

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.