e learning nvj

— vrijdag 8 november 2013, 15:44

Sobere toezeggingen inzake Erdogan

De Nederlandse regering zal "blijvende aandacht" houden voor de kwestie van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije. Ook zal het kabinet het lange voorarrest en de levenslange veroordeling van de Turks-Nederlandse journaliste Füsün Erdogan "bilateraal en in EU-verband blijven opbrengen bij Turkije". Dat heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) verklaard in een reactie op Kamervragen en protest van onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Er is tijdens het lange voorarresst door het Nederlandse consulaat bijstand verleend, maar tot 2011 stond Turkije consulaire hulp aan mensen met twee nationaliteiten niet toe, aldus Timmermans. Vertegenwoordigers van het Consulaat-Generaal in Istanbul hebben Erdogan bezocht in december 2011, december 2012 en oktober 2013. Een verzoek tot een bezoek in de eerste helft van 2013 werd niet gehonoreerd, schrijft de minister. Pieter Omtzigt (CDA) van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken is niet tevreden met de antwoorden, aangezien er niets wordt gezegd over een eerlijk verlopen proces, terwijl de commissie daar een expliciet antwoord over had gevraagd. Ook is onduidelijk of het procesverloop in het verleden bij bilateraal overleg écht aan bod is geweest. Omtzigt geeft in een reactie aan dat hij de minister zal vragen alsnog op deze vragen antwoord te geven. Laatste wijziging: 23 april 2014, 18:36

Bekijk meer van

Turkije

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.