persveilig seminar

— vrijdag 24 januari 2020, 10:11 | 0 reacties, praat mee

Sikkom moet artikel over verhuurbedrijf rectificeren

© Foto: CC BY-SA 2.0 / ssalonso

De Groningse nieuwssite Sikkom – een uitgave van NDC Mediagroep – moet een artikel dat het in november 2018 over verhuurbedrijf Woldring publiceerden rectificeren. Daarnaast moeten ook berichten op Facebook over hetzelfde artikel gerectificeerd worden. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland (locatie Groningen) bepaald. Laatste wijziging: 24 januari 2020, 10:42

In het artikel schrijft journalist Willem Groeneveld dat Woldring huurders van een woning regelmatig verplicht ook een parkeerplek te huren. Die parkeerplek zou niet bij de woning liggen, maar bij het kantoor van Woldring. De parkeerplaats zou daarnaast te klein zijn voor het aantal verhuurde plekken, waardoor huurders hun auto er niet konden parkeren.

Een van de gesproken bronnen – een anonieme huurder die wel een woning, maar geen parkeerplek huurt – stelt in het artikel regelmatig “intimiderende en chanterende mailtjes” te ontvangen van Woldring. In die mailtjes zou het verhuurbedrijf stellen van de huurder af te willen omwille zijn gedrag.

Wel rectificatie, geen verwijdering
De rechtbank acht die passage onrechtmatig, omdat deze als feit gepresenteerd wordt terwijl dat uit de aangevoerde onderbouwing niet blijkt. Sikkom moet daarom een rectificatie plaatsen op de website en op Facebook. Geeft de nieuwssite daar geen gehoor aan, dan wordt aan uitgeverij NDC Mediagroep een dwangsom opgelegd van 1.000 euro per dag, met een maximum van 10.000 euro. Daarnaast moet de uitgeverij een schadevergoeding van 750 euro betalen aan Woldring en diens enige aandeelhouder, de heer F. Woldring.

Overige eisen van Woldring werden door de rechter niet ingewilligd. Woldring wilde onder ander dat Sikkom het artikel zoud verwijderen en bij Google een verzoek zou indienen om het artikel uit de zoekresultaten te laten halen. Omdat de overige passages in het genoemde artikel volgens de rechter niet onrechtmatig zijn, kent de rechtbank die eisen niet toe.

De Raad voor de Journalistiek oordeelde eerder nog dat Sikkom met het artikel niet journalistiek onzorgvuldig heeft gehandeld.

Uitspraak in tegenzaak
Naast de klacht van Woldring tegen NDC Mediagroep, behandelde de rechtbank ook direct een tegenzaak. Journalist Groeneveld klaagde daarin dat Woldring-directeur Marcel Riegman zijn adresgegevens heeft gedeeld met een derde. Dat is in strijd met wet Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG).

Volgens de rechtbank heeft Woldring hiermee inderdaad de rechten van Groeneveld geschonden. Het verstrekken van persoonsgegevens aan een derde partij kan volgens de rechtbank leiden tot ernstige nadelige gevolgen voor de journalist. Woldring moet daarom aan Groeneveld 250 euro aan schadevergoeding betalen en mag diens persoonsgegevens niet meer met anderen delen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro. Meer op Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

Sikkom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.