— vrijdag 8 mei 2020, 13:05 | 0 reacties, praat mee

Shortlist Brusseprijs 2020 bekendgemaakt

Huib Modderkolk, Pieter van Os, Jeroen Smit, Brenda Stoter Boscolo en Ivo van Woerden maken kans op de Brusseprijs 2020. Nadat eerder al de longlist was gepubliceerd heeft de jury nu bekendgemaakt dat deze vijf journalisten op de shortlist staan van het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar. Laatste wijziging: 8 mei 2020, 13:12

De jury bestaat uit Saskia Belleman (rechtbankverslaggever van De Telegraaf), Özcan Akyol (schrijver, radio- en tv-maker) en Thomas Rueb (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2019).

Huib Modderkolk is genomineerd met ‘Het is oorlog, maar niemand die het ziet’ (Podium). De jury noemt het een knap geschreven boek dat duidelijk maakt hoe via ict-technologie de tentakels van de geheime diensten ver in ons persoonlijk leven reiken.

Pieter van Os is genomineerd met ‘Liever dier dan mens’ (Prometheus). De grote geschiedenis van vervolging en oorlog in het Europa van de twintigste eeuw wordt op prachtige wijze verteld aan de hand van een persoonlijk verhaal.

Jeroen Smit heeft een nominatie op zak voor het boek ‘Het grote gevecht’ (Prometheus). Een kundig opgebouwde reconstructie over de vergeefse poging van een topman om multinationals warm te laten lopen voor een duurzame toekomst.

Brenda Stoter Boscolo schreef ‘Het vergeten volk’ (Arbeiderspers). Volgens de jury een aangrijpend en dapper verhaal over de Jezidi’s, die door IS worden opgejaagd, vermoord, misbruikt en toch hun veerkracht niet verliezen.

En de vijfde genomineerde is Ivo van Woerden met ‘De vreemdeling in de tuin’ (Meulenhoff). Het grote verhaal rondom migratie wordt zorgvuldig teruggebracht tot een menselijke geschiedenis waarbij naastenliefde en teleurstelling door elkaar lopen.

De winnaar wordt op 13 juni bekend gemaakt in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. Vanaf morgen, 9 mei, interviewt Het Oog wekelijks een van de genomineerden. In De Groene Amsterdammer van 11 juni wordt de shortlist besproken.

Bekijk meer van

Brusseprijs

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.