NVJ compleet lid

— zondag 19 juni 2022, 13:19 | 0 reacties, praat mee

Prijs voor beste journalistieke boek naar cultureel antropoloog Roline Redmond

Prijs voor beste journalistieke boek naar cultureel antropoloog Roline Redmond
De jury noemt Roline Redmond "een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. - © ANP/Peter Hilz

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar gaat deze keer naar cultureel antropoloog Roline Redmond voor De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribische gebied. Aan de prijs is 10.000 euro verbonden. Laatste wijziging: 19 juni 2022, 13:25

De jury noemt de winnares “een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij is vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten”.

Het boek stond samen met vier andere titels op de shortlist voor de onderscheiding: Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland van Wendelmoet Boersema; De Machine. In de ban van Booking.com van Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers; Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje van Michiel Couzy en Maarten van Dun en tenslotte Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood van Pieter Huyberechts.

“Alle vijf de boeken zijn van hoge kwaliteit en gaan veel verder dan de dagelijkse berichtgeving. Maar het winnende boek zal ook over tien jaar nog betekenis hebben. Het biedt inzicht en beschrijft een van de meest besproken thema’s van deze tijd”, staat er in het rapport van de jury. Oorspronkelijk werden 230 titels ingestuurd voor de Brusseprijs. Achttien kwamen er op de longlist.

De prijs, vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), wordt sinds 2006 uitgereikt en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Bekijk meer van

Brusseprijs

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.