website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

SCP: mediavertrouwen jongeren daalt, onbehagen groeit

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op dinsdag 4 april 2017, 13:07

Nieuws

De gemiddelde Nederlander staat in Europese context nog vrij positief in het leven, maar ook hier maakt de ‘boze man’ een opmars in de media. Ongeveer tien procent van de bevolking ondervindt ‘groot pessimisme en sterk onbehagen’, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarnaast is de laatste tien jaar het vertrouwen in kranten en televisie onder jongeren (18-34 jaar) sterk afgenomen. Lezers van bepaalde kranten hebben meer aanleg voor een sombere blik.

In 2008 had 79 procent van deze groep vertrouwen in dagbladen; dat is in 2017 gedaald naar 60 procent. Televisie genoot onder jongeren in 2008 een relatief groot vertrouwen (76 procent) maar daar is in 2017 nog 57 procent van overtuigd. Dat is de laagste score onder alle leeftijdsgroepen in het rapport Burgerperspectieven 2017.

Naast dit afgenomen vertrouwen in dagbladen en televisie geldt voor jongeren ook een flink gedaald vertrouwen in grote ondernemingen en vakbonden.

Het SCP constateert in hun rapport verder steeds terugkerende argumenten voor het gevoel van pessimisme, waaronder een terugtrekkende overheid die autochtone Nederlanders op het gebied van (ouderen)zorg steeds meer aan hun lot overlaat maar tegelijk ‘van alles regelt’ voor buitenlanders, immigranten en vluchtelingen.

Er is verder een vrees voor het verdwijnen van Nederlandse identiteit door de multiculturele samenleving en het ter discussie stellen van tradities als Zwarte Piet. Toenemende onverdraagzaamheid, het verdwijnen van nuance in discussies, groeiende tegenstelling tussen arm en rijk, de vermeende milde straffen voor zware misdrijven en het ‘verraad van de politieke elite’ om zulke ontwikkelingen te negeren.

Opmerkelijk is de constatering dat de tien procent van de bevolking die groot pessimisme én grote onvrede én sterk onbehagen ervaren volgens het SCP zijn oververtegenwoordigd bij mensen die laag opgeleid zijn en een laag inkomen hebben, de PVV aanhangen en de Telegraaf of het Reformatorisch Dagblad lezen.

Lezers van het Financieele Dagblad, NRC en de Volkskrant zijn het minst pessimistisch. Verder valt op dat mensen die aangeven géén krant te lezen maar nauwelijks minder somber zijn dan lezers van de Telegraaf of het Reformatorisch Dagblad.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.