banner festival 23

— woensdag 20 november 2019, 13:54 | 0 reacties, praat mee

Scherpe recensie boek ‘Patronen van Bedrog’ geen onrechtmatige daad

Amsterdam University Press

Een filerende recensie van het boek 'Patronen van Bedrog' van auteurs Willem Middelkoop en Tim Dollee is niet onrechtmatig, heeft rechtbank Gelderland geoordeeld. Recensenten hebben veel vrijheid en recensent Pepijn van Erp heeft zijn kritiek goed onderbouwd, aldus de rechter. Laatste wijziging: 20 november 2019, 13:54

Middelkoop begon begin februari een zaak nadat Van Erp het boek in zijn recensie op kloptdatwel.nl broddelwerk noemde.

In Patronen van Bedrog leggen Middelkoop en Dollee volgens eigen zeggen de deep state bloot - de theorie dat wat op het wereldtoneel gebeurt vrijwel volledig wordt georkestreerd door belanghebbenden die op de achtergrond blijven en voordeel halen uit de chaos.

Van Erp ontrafelde veel van de opgevoerde bewijzen en constateerde verder dat volgens hem was geplagieerd uit werk van journalist Carl Bernstein. Middelkoop eiste daarop dat Van Erp zou rectificeren en de recensie en reacties daarop van kloptdatwel.nl zou verwijderen. 

De rechtbank stelt dat Middelkoop voldoende gelegenheid heeft in het publieke debat, “bijvoorbeeld op Twitter of in andere media” kan reageren op de beschuldigingen van Van Erp. “Ook kan hij erop wijzen dat argumentatie volgens hem ontbreekt en hij kan erop wijzen dat deskundigen van gezag zijn boek wel goed vinden. Het is dan aan het publiek om te beoordelen of het meer waarde hecht aan het boek van Middelkoop of aan de recensie van Van Erp.”

De rechter vindt verder dat Van Erp als recensent veel vrijheid toekomt, ook als hij sterke en laatdunkende bewoordingen gebruikt. “In het debat nemen de partijen over en weer een onwelwillende houding aan. Daarbij gaan zij echter niet zo ver dat zij de grenzen van het betamelijke overschrijden”, aldus het oordeel.

De rechter stelt verder dat Van Erp opmerkingen over mogelijk plagiaat voldoende heeft onderbouwd - al spreekt uitgever Amsterdam University Press over ‘citaten’, die in eventuele bijdruk extra voetnoten zullen krijgen.

“Met de opmerking dat Middelkoop plagiaat toch al niet zo’n groot probleem vindt, heeft Van Erp weliswaar de grenzen van het betamelijke opgezocht, maar gezien de grote vrijheid die hem als recensent toekomt, is hij daar niet overheen gegaan”, oordeelt de rechter.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.