Scherpe recensie boek ‘Patronen van Bedrog’ geen onrechtmatige daad

Een filerende recensie van het boek 'Patronen van Bedrog' van auteurs Willem Middelkoop en Tim Dollee is niet onrechtmatig, heeft rechtbank Gelderland geoordeeld. Recensenten hebben veel vrijheid en recensent Pepijn van Erp heeft zijn kritiek goed onderbouwd, aldus de rechter.
Middelkoop begon begin februari een zaak nadat Van Erp het boek in zijn recensie op kloptdatwel.nl broddelwerk noemde.
In Patronen van Bedrog leggen Middelkoop en Dollee volgens eigen zeggen de deep state bloot - de theorie dat wat op het wereldtoneel gebeurt vrijwel volledig wordt georkestreerd door belanghebbenden die op de achtergrond blijven en voordeel halen uit de chaos.
Van Erp ontrafelde veel van de opgevoerde bewijzen en constateerde verder dat volgens hem was geplagieerd uit werk van journalist Carl Bernstein. Middelkoop eiste daarop dat Van Erp zou rectificeren en de recensie en reacties daarop van kloptdatwel.nl zou verwijderen.
Vrijheid van meningsuiting zegeviert over lange tenen - de zaak Middelkoop https://t.co/3aE8Z2NKOL
— Pepijn van Erp (@pjvanerp) November 19, 2019
De rechtbank stelt dat Middelkoop voldoende gelegenheid heeft in het publieke debat, “bijvoorbeeld op Twitter of in andere media” kan reageren op de beschuldigingen van Van Erp. “Ook kan hij erop wijzen dat argumentatie volgens hem ontbreekt en hij kan erop wijzen dat deskundigen van gezag zijn boek wel goed vinden. Het is dan aan het publiek om te beoordelen of het meer waarde hecht aan het boek van Middelkoop of aan de recensie van Van Erp.”
De rechter vindt verder dat Van Erp als recensent veel vrijheid toekomt, ook als hij sterke en laatdunkende bewoordingen gebruikt. “In het debat nemen de partijen over en weer een onwelwillende houding aan. Daarbij gaan zij echter niet zo ver dat zij de grenzen van het betamelijke overschrijden”, aldus het oordeel.
De rechter stelt verder dat Van Erp opmerkingen over mogelijk plagiaat voldoende heeft onderbouwd - al spreekt uitgever Amsterdam University Press over ‘citaten’, die in eventuele bijdruk extra voetnoten zullen krijgen.
“Met de opmerking dat Middelkoop plagiaat toch al niet zo’n groot probleem vindt, heeft Van Erp weliswaar de grenzen van het betamelijke opgezocht, maar gezien de grote vrijheid die hem als recensent toekomt, is hij daar niet overheen gegaan”, oordeelt de rechter.
Praat mee