— maandag 23 juni 2014, 19:52

Samenwerking LC en DvhN rammelt

De samenwerking tussen de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden rammelt. Journalisten van de Friese krant dringen daarom aan op meer zelfstandigheid en minder samenwerking met de vakbroeders uit Groningen. De onderzoekers Pieter de Jong en Yvonne Zonderop spraken eerder met 43 verslaggevers van beide kranten over waar het aan schort. Dinsdag vindt een gezamenlijke plenaire redactievergadering plaats in Roden, Drenthe. Agendapunt: stand van zaken samenwerking LC en DvdN. Laatste wijziging: 24 juni 2014, 00:58

Het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant vormen sinds 1 oktober vorig jaar één redactionele organisatie, maar verschijnen wel nog altijd als afzonderlijke titels. Op allerhande gebieden - sport, cultuur, economie – werken beide kranten samen. Ook is er een gezamenlijke nieuwsdienst. De twee titelhoofdredacteuren waken over de eigen signatuur. Deze “ingewikkelde organisatiestructuur”, aldus een ingewijde, doet de Friese krant geen goed.

Tijdens een bijeenkomst op 10 juni konden de journalisten van de Friese krant hun hart luchten. “De samenwerking vreet energie. Die kunnen we beter gebruiken voor het maken van een betere krant”, staat in de notulen te lezen.

Het overleggen kost veel tijd en verhoogt de werkdruk. “Hoe kunnen we al die energie die verloren gaat in overleggen, omzetten in schrijven?’‘

De redactie moet een heldere structuur krijgen, flexibel en slagvaardig zijn, luidt het advies. “Op dit moment zijn op een gemiddelde werkdag veel mensen aan het plannen en lijstjes maken. Dat is niet productief; soms van afstandje zelfs buitengewoon lachwekkend.”

Uit de notulen blijkt verder dat de hoofdredacteuren niet op dezelfde lijn zitten. “Iedereen heeft er last van dat de hoofdredactie niet eenduidig is’‘, zei titelhoofdredacteur Hans Snijder tijdens de bijeenkomst.

Een werkgroep van negen journalisten stelt dat Friesland een eigen regionale krant in stand kan houden. Maar dan moet er wel een stap vooruit worden gezet. Als voorwaarde noemt de werkgroep één Friese redactie, inclusief cultuur, sport en economie. De titelhoofdredacteur moet het heft in handen krijgen, ook waar het gaat om budgetten. Samenwerking met Groningen is prima, maar alleen als dat efficiënt is.

Het plan is nog niet in een voorstel vervat. De redactie wacht eerst de resultaten van de gezamenlijke plenaire redactievergadering af.

De redactie in Leeuwarden vreest tegelijkertijd een conflict met DvhN. “Hoe kunnen we Groningen verkopen dat Friesland het anders wil doen? In Groningen wordt gezegd: we zijn één redactie.” Daar moet de redactie zich niet om bekommeren, aldus een lid van de werkgroep.

,,Wij zijn geen machteloos bejaardenbusje. Wij zijn wel de redactie van de LC.” Iemand anders stelt: We hebben elkaar ook nodig, omdat we veertig mensen kwijt zijn. Betrek Groningen ook bij de gedachtenstructuur.”

Titelhoofdredacteur Hans Snijder hield zich tijdens de bijeenkomst op de vlakte. Dat komt hem op kritiek te staan. “Alle honneurs voor wat je de afgelopen jaren hebt bereikt, maar jij zegt te veel: ‘het gaat juist wel goed’.’‘

Algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk is niet bereikbaar voor commentaar. Hetzelfde geldt voor titelhoofdredacteur Pieter Sijpersma (DvhN). Snijder en Irene Overduin, lid van de redactieraad (LC), willen niet reageren..

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.