— vrijdag 27 juni 2014, 17:37 | 0 reacties, praat mee

Onrust Leeuwarder Courant gaan liggen

De redacties van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant zetten de ingeslagen weg van samenwerking voort. “We gaan samen doen wat samen kan en apart doen wat apart moet. Zoals eerder afgesproken”, aldus algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk. Beide redacties bespraken dinsdag tijdens een plenaire vergadering de stand van zaken en hoe het verder moet. Als basis diende het rapport van Yvonne Zonderop en Pieter de Jong, die met 43 redactieleden hebben gesproken. De eerdere onrust is hiermee gaan liggen. Laatste wijziging: 30 juni 2014, 13:30

Volgens Van Dijk verliep de vergadering in een goede sfeer. Een ingewijde zegt dat er met name van Friese krant kritische vragen waren. De hoofdredactie gaat de komende tijd praten met deelredacties en individuele journalisten.

Een dag eerder lekte uit dat de redactie van de Friese krant worstelt met de nieuwe koers. Een groep ontevreden redactieleden pleitte tijdens een bijeenkomst op 10 juni voor één Friese redactie. De zogeheten ‘razerij’ werd door twee derde van alle journalisten van de Leeuwarder Courant bijgewoond.

Tijdens een officiële redactievergadering een week later werd de harde toon afgezwakt. Er werd een brief opgesteld voor de hoofdredactie, maar deze is nooit verstuurd. De redactie achtte het verstandiger de gezamenlijke plenaire vergadering af te wachten.

In het verslag van de ‘razerij’ staat dat de leden van de hoofdredactie niet op dezelfde lijn zitten. Van Dijk ontkent dit. “Ze wekken de indruk op één lijn te zitten”, aldus de ingewijde.

Hans Snijder, titelhoofdredacteur van LC en tevens voorzitter van de redactieraad, is niet bereikbaar voor commentaar. Woordvoerder Willem Bosma van de redactieraad (LC) spreekt van een “turbulente periode” en van een ”moeilijk model”.

Bosma is net terug van vakantie. Hij woonde de plenaire niet bij en acht zich derhalve niet geroepen om commentaar te geven.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.