word studentlid

— dinsdag 19 mei 2009, 10:44 | 38 reacties, praat mee

124 banen weg bij AD-redactie

124 banen weg bij AD-redactie

UPDATE II Bij het AD moeten voor 1 september 185 van de 696 banen verdwijnen. Dat hebben de medewerkers van uitgever AD Nieuwsmedia in Rotterdam te horen gekregen. De redactie wordt het hardst getroffen: daar verdwijnen 124 van de 421 arbeidsplaatsen. Of er een sociaal plan komt voor de ontslagen medewerkers, is nog niet bekend. De NVJ maakt zich daar grote zorgen over, omdat er geen geld voor is gereserveerd. Een sociaal plan zou zo'n 15 miljoen euro kosten, 75.000 tot 80.000 euro per werknemer. Laatste wijziging: 20 mei 2009, 10:59

Bianca Rootsaert: ‘De ondernemingsraad van AD Nieuwsmedia en de centrale ondernemingsraad van PCM Uitgevers hebben een zware taak dat uit te onderhandelen.’

Het AD wil het verlies van 124 journalistieke arbeidsplaatsen opvangen door meer freelancers in te zetten en zo dezelfde krant te blijven maken. Rootsaert: ‘Het AD staat bekend om slechte freelance contracten. Dat men daar nu meer gebruik van willen maken, stemt niet vrolijk. We gaan met de redactieraad overleggen wat dat voor de kwaliteit van de krant betekent en of die contracten beter moeten.’

Uitgangspunt van het plan is dat PcM Uitgevers wordt overgenomen door De Persgroep en dat AD NieuwsMedia vervolgens een werkmaatschappij wordt binnen een nieuwe organisatie: De Persgroep Nederland. Het concept van de krant – drie katernen met als pijlers landelijk nieuws, regio en sport -, het editiestelsel en de middagedities in Rotterdam en Den Haag blijven intact, aldus het AD in een persbericht.

Hoofdredacteur Jan Bonjer in het persbericht: ‘‘Omdat de waardering onder onze lezers hoog is en de oplage zich inmiddels redelijk ontwikkelt, zullen er niet veel wijzigingen worden aangebracht in het concept van de krant. Het blijft een sterke nieuwskrant met aparte delen voor de regio en sport.”

‘De landelijke lezer krijgt er van dinsdag tot en met zaterdag straks vier pagina’s bij met regionaal nieuws uit het noorden, oosten, westen en zuiden van het land. Zo wordt ook voor de lezers buiten Zuid-Holland en Utrecht het nieuws dichterbij gebracht. Het aantal berichten en artikelen per pagina zal toenemen door aanpassingen in de vormgeving. De organisatie van de redactie wordt sterk vereenvoudigd, opdat kortere lijnen ontstaan en meer slagkracht. Hierdoor zijn onder meer minder leidinggevenden nodig. Een andere belangrijke verandering is dat er met minder vaste verslaggevers en met veel meer freelancers en correspondenten gewerkt zal gaan worden’, aldus het AD in de persverklaring.

Bekijk meer van

Wegener PCM

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

38 reacties

Hans, 19 mei 2009, 13:52

Hebben ze direct een goed excuus om HP Andriessen van AD/UN (de ‘affaire-Wolfsen’) te ontslaan…

Theo Dersjant, 19 mei 2009, 14:03

250 arbeidsplaatsen? Persbericht van AD spreekt van 185 arbeidsplaatsen. Ook veel. Maar geen 250!

Sam Schoenen, 19 mei 2009, 14:09

Tja open deur. En trekt hoofdredacteur Bonjer nog conclusies voor zichzelf? Overigens, hij zegt op de eigen website dat het AD een echte NIEWSkrant is. Zo´n krant moet toch op zijn minst het intern onderzoeksrapport naar de kwestie Wolfsen integraal openbaar maken? De door de burgemeester openbaar gemaakte mails en bijlagen roepen alleen maar meer vragen op over de conclusies van dat interne onderzoek en zeker over de `journalistieke´ samenvatting daarvan die hoofdredacteur Bonjer zelve in de eigen krant publiceerde. Ga niet af op een persbericht maar vraag de originele tekst op, heb ik ooit geleerd. Bonjer schreef een -slecht- persbericht. Jammer dat er geen WOB voor kranten is. En doet de Raad voor de J nog eens iets in deze kwestie die toch het aanzien van de gehele journalistiek schaadt?

Nick, 19 mei 2009, 14:23

@Sam: De NVJ doet vast niets. De NVJ is hetzelfde als de krantentop: zij zitten al gebeiteld. Lekker geld vangen van de journalisten die hopen dat ze samen in een vakbond sterker staan, maar in de tussentijd zijn het alleen de vakbondsleiders die er baat bij hebben.
Overigens is er ook een flinke reorganisatie gaande bij VNU. Gister nogal wat mensen ontslag gehad.

Theo Dersjant, 19 mei 2009, 14:31

Op de redactie verdwijnen volgens het AD 124 banen ipv 143. Ook veel!

Sam Schoenen, 19 mei 2009, 14:48

@ “Nick”: De NVJ is echt wat anders dan de RAAD voor de Journalistiek. Dat de NVJ in deze niks zegt kan ik nog snappen al is het als vakbond niet raar voor je totale beroepsgroep op te komen. Ik zou een verzoek van de NVJ aan de Raad voor de J voor een onderzoek naar de kwestie Wolfsen/AD dan ook zeer toejuichen.
Overigens, ik wens de collegae -en hun gezinsleden-bij het AD die daar weg moeten veel sterkte. Heel vervelend.

hans2, 19 mei 2009, 15:06

Het zou 124 FTE’s, maar dat betekent meestal toch 140-150 gezichten. In de dagbladgeschiedenis toch een unicum. Collega’s sterkte!

miek van den berg, 19 mei 2009, 15:44

ook wij leven mee met alle gedupeerden. dat zijn alle mensen die in de media werken. vooral bij het AD. wat een vreselijke toestanden al jaren lang. wij zitten al een paar jaar in een afvloeingsregeling van PCM.
wij beginnen ons wel af te vragen of er nog geld voor ons is als PCM omvalt. wellicht moet de hele krantenwereld de zaak platleggen om daarmee een situatie te creeren zodat er geld terugkomt van Apax.

ad moerman, 19 mei 2009, 16:09

Beste ex-UN-collega’s,

Verschillende van jullie waren of zijn mij lief. Sterkte de komende maanden.

Ad

Bram, 19 mei 2009, 20:07

Sluit me aan bij Ad Moerman. Heel veel sterkte iedereen die is overgebleven na de vorige hakronde.

Jared, 19 mei 2009, 20:37

Meer doen, en nog veel beter, maar met minder mensen… Waar hebben we die hopeloze mantra meer gehoord. De kaalslag in de krantenjournalistiek gaat onverminderd door. De nieuwsgaring dunt verder uit en de gekoesterde waakhondenfunctie van de journalistiek blijkt te veranderen in een keffende schoothondfunctie. De televisie wordt gedomineerd doordat Yolanthe en Jantje het niet meer samen doen. Internet blijkt meer een kopijpiraat dan een nieuwsgenerator. Duiding? Hoezo duiding? Wanneer gaan we ons eens zorgen maken? Als er nog vier kranten zijn?

Herman, 19 mei 2009, 21:06

Het is heel zielig voor de AD-journalisten, maar ik vrees dat er meer ontslagen nodig zijn om de krant rendabel te maken. Hoe spijtig ook.
Jan Bonjer en directeur Van der Heijden hebben er een puinhoop van gemaakt. Ze zouden moeten opstappen.

Peter de Oude, 19 mei 2009, 21:57

Jan Bonjer is een brokkenpiloot. Misschien kan hij bij Onur Air aan de slag?

M, 19 mei 2009, 22:57

Lekkere kop. :( De journalisten stellen zich lekker narcistisch centraal. Triest.

jan, 19 mei 2009, 23:38

hadden ze bij meer kranten maar de moed om eens in de reactie in te grijpen ipv bij advertentieverwerking en baliemedewerkers

Dennis Prulkens en Bart Biscuit, 20 mei 2009, 00:57

Wanneer ontslaan die 6 hoofdredacteuren zichzelf vanwege incompetentie?

Wie-ook-weer?, 20 mei 2009, 00:59

Nog te weinig mensen ontslagen! Ik geef het AD nog hooguit twee jaar.
En die Bonjer al 5 jaar lang roepen dat de oplage zich goed ontwikkelt ja, van 560.000 nar 420.000!!

Ruud Buurman, 20 mei 2009, 03:00

‘Een andere belangrijke verandering is dat er met minder vaste verslaggevers en met veel meer freelancers en correspondenten gewerkt zal gaan worden’, aldus het AD in de persverklaring.
Joepie! Gouden tijden breken aan voor de freelancers. Hoeveel staan er straks te trappelen om tegen een fooi het werk te gaan doen van ontslagen collega’s? Viel dat in een nabij verleden niet onder ‘besmet werk’?
Bianca Rootsaerts: ‘Het AD staat bekend om slechte freelance contracten. Dat men daar nu meer gebruik van willen maken, stemt niet vrolijk. We gaan met de redactieraad overleggen wat dat voor de kwaliteit van de krant betekent en of die contracten beter moeten.’
Nee, dat stemt inderdaad niet vrolijk. Waardeloze contracten verbeteren betekent hoogstens dat er iets minder waardeloze contracten komen. Van een vakbond met honderden freelancers als lid mag nu wel eens worden verwacht dat ze het voortouw neemt in niet mis te verstane acties tegen alle uitgevers die hun kranten en tijdschriften door onderbetaalde freelancers laten volschrijven. En dat ongestraft kunnen doen, omdat bij veel freelancers de angst regeert dat er voor hen tien anderen klaarstaan. Het oeverloze onderhandelen en gesputter in de marge tegen dit soort praktijken blijkt al jaren zinloos. Doe als vakbond, waar iedereen jaarlijks honderden euro’s aan doneert, nu eindelijk eens een ultieme poging het freelance-veld dat voor een groot deel afhankelijk is van deze opdrachtgevers, te mobiliseren.
Ik heb het UN in 2005 verlaten, met pijn in het hart en sans rancune, omdat ik niet gelukkig zou worden in een sfeer van jaarlijke wanhoopsreorganisaties en ontslagen die vanaf het begin van deze fusiekrant geen ander doel hadden dan het uithollen van de regionale journalistiek. Welnu, het is volbracht. Het wachten is nu op de krokodillentranen van de Rotterdamse redactieraad.

Erik, 20 mei 2009, 06:20

@Ruud Bierman
Ik heb tot voor kort bij die krant gewerkt, maar ik moet je zeggen dat er heel weinig kwaliteit zat bij UN en HC. Beide redacties maken elke dag weer een gedateerde krant.

Bert, 20 mei 2009, 07:56

@Erik: ‘een gedateerde krant’? Dat lijkt me een pleonasme…

Ruud Buurman, 20 mei 2009, 10:13

@Erik
Ik heb het, voor zover ik het kan overzien, nergens over kwaliteit van welke krant ook. Ik neem aan dat jij echter reageert op mijn bericht omdat je vele jaren een roepende in de kwaliteitsarme woestijn was, de enige die het woord ‘kwaliteit’ goed kon spellen. Nu nog goed leren lezen en namen schrijven.

Olivier, 20 mei 2009, 11:59

Heel verdrietig nieuws, maar helaas onafwendbaar. Het AD heeft na de fusie een veel te ingewikkelde structuur gekregen. Waarom moeten alle regiotitels bijvoorbeeld een eigen hoofdredacteur hebben? Iemand die feitelijk over niks meer de baas was dan zijn regiokatern. Daar is een chef redactie meer dan genoeg voor.

Inhoudelijk waren met name het UN en de HC zoals Ruud al aanvoert saaie, ouderwetse regionale kranten. Wat mij betreft zou er weinig aan verloren zijn als ze zelf verdwenen. Uithuilen en opnieuw beginnen met nieuwe, meer vernieuwende mediainitiatieven op lokaal niveau lijkt mij.

Veel erger vind ik het idee dat de landelijke titel met veel minder mensen zal worden gemaakt. De hoofdredactie kan wel zeggen dat je dat aan de kwaliteit niet zal merken, maar dat is natuurlijk onzin. De lezer zal wezenlijke onderdelen moeten gaan missen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met echte AD-onderdelen als Diagnose, Geld en Recht etc? Als je snijdt en niet aan Sport en Nieuws wil raken, lijken dat de meest waarschijnlijke doelen. Eeuwig zonde, lijkt mij. Want het gaat om het dna van het oude AD. Of mogen we nu weer gewoon Algemeen Dagblad zeggen?

Ronald, 20 mei 2009, 14:14

‘De NVJ maakt zich daar grote zorgen over’. Haha, je zult zo dom zijn iedere maand een percentage van je inkomen aan lidmaatschap af te tikken aan een club die ‘zich grote zorgen maakt’.

Olivier, 20 mei 2009, 18:47

Overigens ben ook ik van mening dat Bonjer en de rest van de hoofdredactie moet opstappen. Feitelijk hebben ze drie grote veranderingen doorgevoerd die nu allemaal met de grond gelijk worden gemaakt:

1. De formule van het AD direct na de fusie met samengestelde producties die uit minimaal 10 - echt!!! - elementen bestonden werd iets meer dan een jaar later weer deels overboord gegooid. Die verandering werd verkocht als opmaakwijziging, maar was niks minder dan het deels verlaten van de formule die Bonjer geadviseerd kreeg door Leon de Wolf en hartstochtelijk omarmde. Het hele concept was afgemaakt op de late dertiger en veertiger. De werkelijke lezer bleek 10 tot 20 jaar ouder en vond al die kadertjes maar niks.

2. Bonjer maakte zich de afgelopen jaren hard voor het verbreden van de uitingen waarin AD Nieuwsmedia actief was. Diversiteit was de sleutel tot de toekomst. Zo was hij voorstander van de site geld en recht. De Persgroep maakt korte metten met deze hele strategie.

3. Hetzelfde geldt voor het onwerkbare organisatiemodel van het AD gebaseerd op het in en uit-model. De centrale redactie werd er gillend gek van en een minder efficiënt model zal je niet snel vinden. Ook hier maken Van Thillo en de zijnen gehakt van.

Het zou dus erg vreemd te verkopen zijn als de bedenker van dit alles nu gewoon door mag werken terwijl 143 mensen met in veel gevallen een trackrecord dat minder bezoedeld is weg moeten.

tijs wilgering, 20 mei 2009, 21:41

wat een onzin allemaal weer. ik ken zeker 15 a 2o hele goede verlsaggevers bij UN en HC, die niet onderdoen voor hun landelijke collega’s. er zijn er een aantal die met hun hart kiezen vcor regionaal is dat verboden?>

Mark Deuze, 20 mei 2009, 21:50

Sterkte aan de getroffenen - waarvan de meesten “jongeren” (dwz <35 jaar) zullen zijn, aangezien het nieuwsbedrijf nog steeds vreemd genoeg volgens het last-in-first-out principe werkt.

Al eerder mocht ik in het NRC iets opmerken over een “journalistiek zonder journalisten”... en ik herhaal dat we die richting snel op gaan.

wat echter op valt, is dat de consensus die er bestaat over de wankele economische situatie van vooral de dagbladjournalistiek door managers (zoals Thillo) slim gebruikt wordt om supersnel en nagenoeg zonder tegenwind van heel veel werknemers af te komen.

Eigenlijk zouden ALLE journalisten die nog een vaste aanstelling hebben - ongeveer de helft van de journalisten in Nederland - per direct hun baan moeten neerleggen. Iedereen freelance aan de slag, bijvoorbeeld in specialistische samenwerkingsverbanden waarbij ze het publiek zelf opzoeken om mooi werk te maken. Dan moeten nieuwsbedrijven concurreren om de beste produkties van deze daadwerkelijk onafhankelijke verslaggevers, in plaats van de situatie nu, waarbij talloze journalisten met elkaar concurreren om een handjevol (onbetrouwbare) banen.

een echte kenner, 20 mei 2009, 21:56

@ tijs wilgering
noem eens 15 goeie dan!

Cees J., 21 mei 2009, 07:28

AD-ers, wie vliegen er uit de hoofdredactie en wie gaan de krant leiden? Bonjer weer? Of stroomt hij door naar de directie?

jan, 21 mei 2009, 09:06

redacteuren ontslaan en vervolgns freelance contracten aan bieden wie houdt wie nu voor de gek

Paul Disco, 21 mei 2009, 09:51

Ik vraag me toch nog steeds af, waarom PCM zelf die saneringsrondes niet kon doen? Voor de betrokken kranten ook fijner, want de Persgroep wil -terecht- ondernemerswinst plus rendement. PCM streefde gewoonlijk alleen naar een redelijk rendement.

Ten aanzien van de journalistiek valt me ook op dat er nu opschudding ontstaat, maar dat ik in de kranten maar bar weinig las over de veranderingen bij de komst en ten tijde van APAX. Er toen zijn toch wat fundamentele palen doorgezaagd, men leze de Groene er nog maar eens op na.

Olivier, 21 mei 2009, 10:59

@Tijs…. Haha, 15 goede verslaggevers. Als je goed je best doet, kom je tot vijf stuks. Vooral het UN wordt bevolkt door absolute luiaards die niet capabel genoeg waren om het trapincident fatsoenlijk zelf in de krant te zetten en vervolgens ook de affaire Wolfsen verknalden. Ik kan die redactie op een enkele naam na totaal niet meer serieus nemen. Al was het maar dat een verslaggever van naam serieus een keer verontwaardigd reageerde toen hij na vijf uur werd gebeld. Reactie: ,,Dat doen we morgen wel. Ik ben nu niet meer aan het werk.’’ Dan hoor je echt niet in de dagbladverslaggeving thuis.

Overigens is er bij AD Nieuwsmedia wel sprake van Lifo maar gewogen in leeftijdsgroepen. Laten we hopen dat daardoor toch nog een flinke club 35 minners kan blijven.

Cees J., 21 mei 2009, 11:16

@ Olivier
Kennelijk zit je dicht bij het vuur, Olivier. Maak je zelf eens echt bekend. Dan kunnen we zien wie je bent en hoeveel keer jij hebt ingegrepen de afgelopen paar jaar?

Olivier, 21 mei 2009, 20:14

@Cees… Ik weet waar ik het over heb, maar heb weinig behoefte met naam en toenaam hier te staan. Overigens ben ik als gewoon voetvolk niet in de positie of in de positief geweest om zoals jij het zegt ‘in te grijpen’. Een van de karakteristieken van AD Nieuwsmedia is dat er vooral niet naar redacteuren en verslaggevers wordt geluisterd. Was dat wel gebeurd, dan had de organisatie er al jaren geleden anders uit gezien.

Cees, 21 mei 2009, 23:11

@ Olivier
Ja, Jan Bonjer heeft al velen weggejaagd met zijn beleid. En hij blijft zitten. Doen jullie daar niks aan?

Olivier, 22 mei 2009, 13:28

@Cees. Ehhh, jullie. Ik denk dat die term mij als lading matig dekt. De enige die iets aan Bonjer kan doen is Van Thillo. Hij bepaalt naar ik mag aannemen wie aan het roer komt bij het AD. In het verleden heeft de AD-redactie één keer een hoofdredacteur afgezet - Garschagen - maar ik zie dat nu niet nog een keer gebeuren. De mensen zijn murw gebeukt door alle ellende van de afgelopen jaren. 2009 is wat dat betreft niet vergelijkbaar met 2002, ben ik bang.

mark, 24 mei 2009, 16:34

Olivier, als je anoniem wilt blijven lekker makkelijk. zal je zelf ook wel niet helemaal zuiver op de graad zijn. of wel? ik ken de redacties te slecht om iedereen te beoordelen, maar je kritiek op de stadsredactie is heel min, Ging om 1 reporter die ondoordacht te werk ging. Je kunt er waarschijnlijk ook niet over oordelen, want er zijn veel onwaarheden geschreven over die affaire, zoals in de Volkskrant, een kwaliteitsblad dat uit emails citeerde, verkeerde conclusies trok en verzuimde betrokkenen te bellen, nou dat is kwaliteit zeg.

Olivier, 24 mei 2009, 20:10

@Mark… Over anoniem en makkelijk gesproken. Of ben jij door je ouders op de wereld gezet met alleen een voornaam? Maar mijn oordeel is niet alleen gebaseerd op de affaire Wolfsen. Ik geef het op basis van ervaringen over verschillende jaren op veel momenten. Ik kan er weinig meer van maken dan dat de UN-redactie uit weinig getalenteerde, luie collega’s bestaat. De meeste die iets konden, hebben het zinkende schip al verlaten na of kort voor de fusie met het AD en wat overblijft - zoals altijd - zijn de mindere goden. Noem mij één mooie grote zaak die ook de landelijke kolommen heef gehaald die het tegendeel bewijst?

hans d, 24 mei 2009, 23:18

iedereen bekijkt alles vanuit een eigen perspectief. Feit is in elk geval een forse teruggang in banen vanaf 2005. De bodem is misschien nog niet bereikt. De abonnementen moeten weer snel 50 procent van de inkomsten opleveren en de rest dus via de commercie om ook de journalistieke banen overeind te houden. Internet AD wordt al teruggedraaid. Wie ziet licht aan het eind van de tunnel? Voor betrokkenen misschien een beetje perspectief?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.