mgm nvj maart

— dinsdag 7 maart 2023, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Russische journalist krijgt werkstraf voor ‘nepnieuws’ over leger, oprichter Russisch Telegramkanaal acht jaar cel

Russische journalist krijgt werkstraf voor ‘nepnieuws’ over leger, oprichter Russisch Telegramkanaal acht jaar cel
© Unsplash

De Russische journalist Andrej Novasjov is in de Siberische regio Kemerovo veroordeeld tot een werkstraf van acht maanden. De lokale rechtbank had hem eerder al schuldig bevonden aan 'het willens en wetens verspreiden van onjuiste informatie over het Russische leger', zei zijn voormalige werkgever. En Dmitri Ivanov, de oprichter van een kritisch Russisch Telegramkanaal, moet meer dan acht jaar de gevangenis in. Hij is veroordeeld voor het verspreiden van onjuiste informatie over het Russische leger, schrijft zijn advocaat op Twitter. Laatste wijziging: 7 maart 2023, 12:16

Novasjov werkte voor Siberia Realities, een lokaal project van de Amerikaanse omroep Radio Free Europe. Bovenop de werkstraf mag Novasjov een jaar lang geen materiaal online publiceren.

Novasjov heeft volgens de rechter het leger in diskrediet gebracht in vier berichten op sociale media. Ook had hij naar een artikel verwezen waarin Russische troepen werden beschuldigd van het beschieten van civiele infrastructuur in de Oekraïense stad Marioepol, die ze vorig jaar innamen. Rusland zegt er juist alles aan te doen om te voorkomen dat burgers gewond raken bij wat het een ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne noemt.

Een andere Russische journalist, Maria Ponomarenko, werd vorige maand veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat ze de Russische luchtmacht ervan beschuldigd had in april een theater in Marioepol te hebben gebombardeerd toen vrouwen en kinderen er schuilden. Moskou gaf de schuld daarvan aan Oekraïense nationalisten, een bewering die Kiev en Amnesty International verwerpen.

Sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022 kan in Rusland het ‘‘in diskrediet brengen’’ van het leger worden bestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Het opzettelijk verspreiden van desinformatie over het leger kan zelfs een gevangenisstraf van vijftien jaar opleveren.

Oprichter kritisch Russisch Telegramkanaal
Zo krijgt Dmitri Ivanov, de oprichter van een kritisch Russisch Telegramkanaal, meer dan acht jaar gevangenisstraf. Hij is veroordeeld voor het verspreiden van onjuiste informatie over het Russische leger, schrijft zijn advocaat op Twitter.

Ivanov had het kanaal opgezet voor studenten van de universiteit in Moskou. Hij gebruikte het kanaal om kritiek te uiten op de manier waarop het Russische leger de oorlog in Oekraïne voert. Hij had het onder meer over oorlogsmisdaden.

In de rechtbank ontkende Ivanov iets verkeerd gedaan te hebben. Hij staat achter zijn uitingen, die volgens hem ‘feitelijk juist’ waren.

Bekijk meer van

Rusland Radio Free Europe

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.